Grécka vláda signalizuje ústupky

NETKY.SK • 1 Máj 2015, 14:51 • 2 min
Grécka vláda signalizuje ústupky

ATÉNY - Grécka vláda vo štvrtok signalizovala ústupky v rokovaniach s veriteľmi, no zároveň sa snaží ubezpečiť svojich ľavicových stúpencov, že nepoľaví zo svojho úsilia o ukončenie úsporných opatrení.

slovakia

left justify in out

Grécko by mohlo zvážiť zavedenie rovnej dane z pridanej hodnoty (DPH) na všetky tovary a služby okrem liekov, potravín a kníh. Zároveň by krajina mohla upraviť podobu dodatočného príspevku k dôchodku. Vo štvrtok to uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na popredného gréckeho predstaviteľa.

 

Grécko však trvá na tom, že výška dodatočného dôchodku nesmie poklesnúť pod 300 eur mesačne. Zvyšovanie minimálnej mzdy, ktoré sa stretlo so značným nesúhlasom veriteľov, chcú Atény konzultovať s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a s Medzinárodnou organizáciou práce (ILO). Až potom Grécko urobí rozhodnutie v tejto oblasti. 

 

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Patrick Honohan vyjadril "mierny optimizmus", že by sa mohol dosiahnuť priaznivý výsledok rokovaní Grécka s veriteľmi, čo by malo by odvrátiť hrozbu štátneho bankrotu. "Som mierne optimistický v tom, že sa podarí dosiahnuť výstup, ktorý bude dobrý a priaznivý,“ povedal Honohan. O alternatívach však hovoriť nechcel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies