Bratislavský kraj sa snaží minimalizovať dopady avizovaného zatvorenia urgentu v Nemocnici Malacky

NETKY.SK • 24 Máj 2023, 16:00 • 2 min
Bratislavský kraj sa snaží minimalizovať dopady avizovaného zatvorenia urgentu v Nemocnici Malacky

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) deklaruje, že robí všetko pre to, aby malo avizované zatvorenie urgentu v Nemocnici Malacky minimálny dosah na pacientov. Verí, že sa v regióne podarí zachovať dostupnosť neodkladnej starostlivosti. Uviedla to hovorkyňa BSK Lucia Forman.

slovakia

left justify in out

"Samosprávny kraj nemá zdravotnícky personál, ktorý by sme im mohli zapožičať. Sprostredkúvame kontakty na lekárov z iných zariadení, či by neboli ochotní vypomôcť. S nemocnicou rokujeme o posilnení večerných a sviatočných služieb ambulantnej pohotovostnej služby," priblížila Forman. Samospráva upozornila, že nová Nemocnica Bory, ktorá by mohla prispieť k riešeniu situácie, nie je kompletne zazmluvnená štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Nemocnica Bory plánuje spustiť urgentný príjem do prevádzky v priebehu septembra. "Aj keď pôjde o poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti, nové pracovisko potrebuje byť zaradené do pevnej siete urgentných príjmov druhého typu a rovnako bude požadovať zazmluvnenie od všetkých troch poisťovní," ozrejmil hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

 

Nemocnica v Malackách by od júna nemala poskytovať ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme prvého typu. Odôvodňuje to nedostatkom kvalifikovaných zdravotníkov. Primátor Malaciek Juraj Říha vyzval rezort zdravotníctva a zdravotné poisťovne, aby zabezpečili dostupnú urgentnú zdravotnú starostlivosť pre obyvateľov Záhoria. Ministerstvo reagovalo, že nezostanú bez urgentnej zdravotnej starostlivosti a v prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu si môžu privolať záchrannú zdravotnú službu alebo sa obrátiť na urgentné príjmy v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Tá upozorňuje, že na poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti v Bratislave a okolí nemôže byť jediná.

 

img

 

Minister zdravotníctva Michal Palkovič v stredu deklaroval, že rezortu situácia nie je ľahostajná. Riešiť ju chce diskusiou so všetkými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti v rámci Bratislavy. "Spojíme sa s jednotlivými poskytovateľmi tak, aby sme jednak zabezpečili aj po tomto termíne čo najkompetentnejší urgentný príjem a skúsime rozšíriť miesta urgentného príjmu po komunikácii s poskytovateľmi," uviedol.

 

Vzniknutá situácia znepokojuje starostov a primátorov na Záhorí. "Máme veľkú obavu, že zdravotná starostlivosť pre pacientov s vážnymi a život ohrozujúcimi ochoreniami sa stáva pre občanov Záhoria nedostupnou. V našom regióne sa začína nástojčivo prejavovať to, že zdravotníci utekajú do zahraničia za lepšími podmienkami, nielen platovými, ale aj čo sa týka vybavenia. Vnímam to ako celkové zlyhanie zdravotníckeho systému," uviedol primátor Senice a predseda Združenia miest a obcí Záhorie Martin Džačovský. Nedostatok zdravotníckeho personálu by podľa jeho slov nemal byť dôvodom na obmedzenie dôležitých zdravotných služieb v regióne. "O situácii komunikujeme s BSK a podporujeme jeho snahu hľadať aspoň dočasné riešenia, aby bola zabezpečená dostupnosť urgentnej zdravotnej starostlivosti," podotkol. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies