Grécka vláda predložila parlamentu návrh ďalších reforiem

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 09:58 • 2 min
Grécka vláda predložila parlamentu návrh ďalších reforiem

ATÉNY - Grécka vláda dnes predložila parlamentu návrh legislatívy, ktorú od krajiny požadujú veritelia. Jej schválenie je podmienkou pre začatie rokovaní o treťom záchrannom balíku. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Premiér Alexis Tsipras má čas do polnoci v stredu 22. júla, aby tieto opatrenia v parlamente presadil. Už prvý blok reforiem pritom minulý týždeň vyvolal rebéliu v jeho ľavicovej strane Syriza a parlament ich schválil len vďaka hlasom opozičných poslancov.

 

Druhý reformný zákon - aj keď menej problematický - tak bude opäť testom vládnej koalície, ktorá v parlamente stráca väčšinu. Jeho cieľom je zosúladiť grécke zákony s pravidlami Európskej únie (EÚ) o podpore problematických bánk. EÚ ich zaviedla po globálnej finančnej kríze. Majú chrániť daňových poplatníkov a eliminovať riziko, že budú nútení zachraňovať problematické banky.

 

Takzvaná direktíva o uzdravení bánk ukladá akcionárom a veriteľom, aby prevzali straty spojené so záchranou bánk na svoje plecia a neprenášali ich na daňových poplatníkov.

 

Európska komisia dala v máji aj Taliansku, Francúzsku a ďalším deviatom štátom dva mesiace na zavedenie týchto pravidiel, ktoré mali podľa pôvodných plánov prijať do konca roka 2014. Ak ich ani do tohto termínu nezavedú, Brusel im pohrozil právnymi krokmi.

 

Zákon o podpore a záchrane problematických bánk zahŕňa aj zavedenie nových pravidiel do právneho systému daného štátu, ktoré majú za cieľ urýchliť zdĺhavé legálne procesy a znížiť náklady.

 

Tsipras má v parlamente spolu s koaličnou pravicovo-populistickou stranou Nezávislí Gréci teoreticky až 162 z 300 kresiel. Ale minulý týždeň hlasovalo za reformy len 123 koaličných poslancov a parlament ich schválil iba vďaka hlasom opozície. To znamená, že aj pri druhom legislatívnom balíku bude premiér zrejme potrebovať pomoc opozície.

V Grécku v pondelok (20.7.) po troch týždňoch znova otvorili banky a Atény uhradili nedoplatky Medzinárodnému menovému fondu a Európskej centrálnej banke splatili dlhopisy aj úroky. To bola tiež jedna z podmienok začatia rokovaní o treťom záchrannom balíku pre Grécko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies