Grécka ekonomika sa bude len pomaly dostávať z recesie

NETKY.SK • 5 November 2015, 14:18 • 2 min
Grécka ekonomika sa bude len pomaly dostávať z recesie

BRUSEL - Grécka ekonomika sa podľa Európskej komisie (EK) bude len pomaly dostávať z recesie.

slovakia

left justify in out

Komisia vo svojej dnes zverejnenej jesennej prognóze počíta na budúci rok s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) Grécka o 1,3 %. Ako dôvody uviedla negatívne vplyvy turbulencií v polovici tohto roka, keď sa Atény len tesne vyhli platobnej neschopnosti, a problémy bánk. EK v tomto roku očakáva zníženie HDP o 1,4 %. Svetlo na konci tunela by sa malo ukázať až v roku 2017, keď komisia gréckej ekonomike predpovedá nárast o 2,7 %.

 

Postupne tak vychádza najavo, aké veľké škody spôsobili ekonomike niekoľkomesačné spory gréckej vlády s ostatnými krajinami eurozóny týkajúce sa reforiem. EK predpokladá, že dôvera spotrebiteľov a investorov sa začne obnovovať až v priebehu roka 2016. S realizáciou reforiem by sa mal v roku 2017 potom zrýchliť aj rast.

 

EK predpovedá, že miera nezamestnanosti v Grécku tento rok dosiahne 25,7 %. Na budúci rok by mala mierne vzrásť na 25,8 % a klesať začne až v roku 2017 na 24,4 %.

 

Schodok verejných financií sa podľa EK na budúci rok zníži na 3,6 % HDP zo 4,6 % HDP v tomto roku. Pre rok 2017 komisia prognózuje deficit na úrovni 2,2 % HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies