Grandi: Neschopnosť vyrokovať mier je príčinou prudkého nárastu počtu utečencov

NETKY.SK • 2 November 2017, 21:16 • 2 min
Grandi: Neschopnosť vyrokovať mier je príčinou prudkého nárastu počtu utečencov

NEW YORK - Počet utečencov vo svete od roku 2009 prudko stúpol zo 42 miliónov na takmer 66 miliónov. Informoval o tom vo štvrtok vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi.

slovakia

left justify in out

Vinu za tento nárast treba pripísať slabnúcej schopnosti celosvetového spoločenstva zabraňovať konfliktom, tlmiť ich a riešiť. Grandi to povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku.

 

Len samotný "skazonosný konflikt" v Sýrii vyhnal z domovov 11 miliónov ľudí, povedal Grandi. Zo Sýrie a Iraku dnes pochádza štvrtina všetkých ľudí na svete, donútených ujsť zo svojich domovov. Grandi uviedol krízu v Mjanmarsku, počas ktorej ušlo vyše 500.000 moslimských utečencov-Rohingov do susedného 

 

Bangladéša, ako "drsný názorný príklad toho, čo sa stane, keď sa neriešia základné príčiny konfliktu a násilia"Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn nazval krízu "učebnicovým prípadom etnických čistiek". Svet sa spolieha na vedenie Bezpečnostnej rady OSN, že obnoví bezpečnosť, vyrieši konflikt a nastolí mier, povedal Grandi.

 

"Zanedbané lokálne krízy naberajú tempo a stávajú sa z nich medzinárodné krízy so širšími dôsledkami. Ťažiskom sú skôr krátkodobé záujmy než dlhodobá kolektívna stabilita. Už nie sme schopní dohodnúť mier?" dodal Grandi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies