Google si poriadne siahne do vačku. Zaviazal sa zaplatiť 350 miliónov dolárov za porušenie bezpečnosti

NETKY.SK • 6 Február 2024, 17:00 • 2 min
Google si poriadne siahne do vačku. Zaviazal sa zaplatiť 350 miliónov dolárov za porušenie bezpečnosti

SAN FRANCISCO - Spoločnosť Google sa dohodla, že zaplatí 350 miliónov dolárov za urovnanie súdneho sporu. Ten sa začal niekoľko rokov po tom, ako boli osobné údaje používateľov Google Plus vystavené internetu.

slovakia

left justify in out

Urovnanie nastáva len krátko po tom, čo spoločnosť Google uzavrela dohodu v inom právnom prípade. Tú podali používatelia webového prehliadača Chrome, ktorí boli sledovaní, hoci používali súkromný režim. Tento prípad by mohol spoločnosť Google stáť miliardy, hoci konkrétna suma ešte nebola oznámená.

Ľudia, ktorí si kúpili akcie spoločnosti Google v období od 23. apríla 2018 do 30. apríla 2019, budú môcť požiadať o podiel na vyrovnaní. Oprávnení investori budú informovaní poštou a bude vytvorená webová stránka s informáciami.

V roku 2018 si spoločnosť Google uvedomila, že jej systémy roky sprístupňovali údaje miliónov používateľov webovej stránky Google Plus externým vývojárom. Vedenie sa však rozhodlo o tom neinformovať verejnosť ani akcionárov. Interná správa spoločnosti Google v tom čase upozorňovala na to, že ak by tento bezpečnostný nedostatok vyšiel najavo, spoločnosť by mohla byť vystavená kontrole. O mesiac neskôr o možnom narušení bezpečnosti údajov informoval denník Wall Street Journal, čím akcie spoločnosti prudko klesli a vyvolali vlnu negatívnych správ v médiách.

Nasledovali žaloby a spoločnosť Google v roku 2018 urovnala hromadnú žalobu používateľov, ktorých údaje boli dotknuté, za 7,5 milióna dolárov. Väčšina ľudí, ktorí sa prihlásili, dostala len niekoľko dolárov.

"Pravidelne identifikujeme a opravujeme softvérové problémy, zverejňujeme informácie o nich a berieme tieto problémy vážne," povedal José Castañeda, hovorca spoločnosti Google. "Táto záležitosť sa týka produktu, ktorý už neexistuje, a sme radi, že sme ju vyriešili."

Spoločnosť Google a ďalšie veľké technologické spoločnosti už roky čelia intenzívnej právnej a regulačnej kontrole a spoločnosť Google bola nútená zaplatiť miliardové pokuty za porušenie zákonov.

V decembri 2023 americká federálna porota v San Franciscu uznala spoločnosť Google vinnou z nezákonného monopolu v oblasti obchodu s aplikáciami. Neskôr v tom istom mesiaci spoločnosť súhlasila, že zaplatí sumu, ktorá sa môže pohybovať v miliardách, používateľom svojho webového prehliadača Chrome, ktorých sledovala, aj keď boli v súkromnom režime.

V septembri 2024 bude spoločnosť Google čeliť ďalšiemu súdnemu konaniu, tentoraz zo strany amerického ministerstva spravodlivosti, ktoré tvrdí, že spoločnosť porušila zákony o hospodárskej súťaži na trhu digitálnej reklamy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Washington post, Foto: pexels
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies