Slovensko je krajina, ktorá ponúka kúpeľnú liečbu zameranú na rôzne choroby

NETKY.SK • 5 August 2019, 13:20 • 2 min
Slovensko je krajina, ktorá ponúka kúpeľnú liečbu zameranú na rôzne choroby

BRATISLAVA - Pokiaľ ste svojim doktorom odporučený na pobyt v kúpeľoch, zdravotné poisťovne v našej krajine nechávajú voľbu konkrétneho zariadenia už na vás ako pacienta.

slovakia

left justify in out

"Podmienkou je, že kúpeľné zariadenie má zmluvu s poisťovňou a je vhodné pre pacienta z hľadiska jeho zaradenia do indikačnej skupiny na kúpeľnú liečbu," uviedla Zuzana Štukovská z komunikačného referátu Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

 

img

 

Spolu s informáciou o schválení kúpeľného návrhu zdravotné poisťovne pacientovi posielajú aj zoznam kúpeľov, s ktorými majú uzavretú zmluvu o poskytovaní a úhrade navrhovanej kúpeľnej starostlivosti. "Na Slovensku je najlepší vyber kúpeľov na choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby," zhodnotil PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Podľa hovorcu Union zdravotnej poisťovne Mateja Neumanna ide o kúpele, ktoré liečia na tieto diagnózy dospelých pacientov. Doplnil, že na Slovensku je dobrý výber kúpeľov tiež pre pacientov s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest.

 

img

 

Kompletný zoznam liečebných kúpeľov na Slovensku je dostupný na internetovej stránke Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR. Slovenské kúpele liečia široké spektrum diagnóz a zástupcovia zdravotných poisťovní na Slovensku nemajú informáciu o tom, že za kúpeľnou liečbou nejakej konkrétnej choroby by pacienti museli cestovať do zahraničia. Podľa zoznamu MZ SR sa choroby pohybového ústrojenstva liečia v 19 prírodných liečivých kúpeľoch a kúpeľných liečebniach po celom Slovensku. Pacienti s nervovými chorobami majú na výber zo 16 kúpeľov.

 

img

 

Okrem toho kúpele na Slovensku poskytujú aj liečbu onkologických chorôb, chorôb obehového a tráviaceho ústrojenstva, chorôb z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulóznych chorôb dýchacích ciest, chorôb obličiek a močových ciest. Tiež duševných chorôb, kožných ochorení a gynekologických chorôb. Samostatnú a najrozsiahlejšiu kategóriu v zozname MZ SR tvoria choroby z povolania, ktoré však zodpovedajú indikáciám z ďalších kategórií. Liečbu najväčšieho spektra diagnóz podľa ministerstva poskytujú Bardejovské kúpele a Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

dance with the local💖 what a great night!

Príspevok, ktorý zdieľa gjy (@albireo___),

 

Štatistiky ukazujú, že v roku 2018 boli deti najčastejšie v kúpeľoch pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest. Dospelí zasa boli najväčšmi liečení na choroby pohybového ústrojenstva. Čo sa týka zahraničných pacientov, najviac ich prichádza do slovenských kúpeľov z Česka (41%), potom z Nemecka (viac ako 13%) či dokonca aj z Izraela (13 %).

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies