Glváč: O radaroch sa musí rozhodnúť do polovice januára

NETKY.SK • 26 November 2014, 14:24 • 2 min
Glváč: O radaroch sa musí rozhodnúť do polovice januára

BRATISLAVA - Ani po dnešnom rokovaní Bezpečnostnej rady nie je rozhodnuté, ako Slovensko vyrieši situáciu s radarmi, ktorým nemôžeme pre sankcie voči Rusku predĺžiť životnosť.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Martin Glváč dnes pre médiá uviedol, že stále je v hre viacero variantov a bude o tom na budúci týždeň informovať aj vládu. Expertné rokovania pokračujú, musíme počkať, s akými informáciami sa vrátia zástupcovia ministerstva z rokovaní so zahraničnými partnermi. „Uvidíme, čo sa vo svete nachádza, radary sa nevyrábajú na sklad,“ dodal minister. Zdôraznil, že finálne rozhodnutie musíme urobiť približne do polovice januára a celú situáciu musíme bezpodmienečne vyriešiť do roka.

 

Minister obrany zdôraznil, že momentálne si plníme všetky záväzky. Ide najmä o integrovaný systém protivzdušnej obrany NATO (NATINADS). Priorita bola predĺžiť životnosť sovietskych radarov P-37. Tak by sme situáciu vyriešili na päť až sedem rokov za výrazne menej prostriedkov. Teraz pôjde o investíciu za desiatky miliónov eur. „Sankcie spôsobili túto situáciu a experti musia pracovať,“ doplnil. Na sankčnom zozname sa totiž ocitol aj výrobca našich súčasných radarov, ruská firma Almaz Antej. 

 

Radary sú základný kameň ochrany vzdušného priestoru, zdôraznil pre médiá minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý sa tiež zúčastnil na rokovaní Bezpečnostnej rady. Ak by sme ich nemali, bol by to veľký problém. Bez radarov môžeme mať stíhačiek koľko chceme, nepohli by sme sa bez nich. V súvislosti s množstvom incidentov, ktoré majú naši susedia vo vzdušnom priestore s ruskými stíhačkami, je otázka funkčných radarov viac ako aktuálna, dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies