Globálne klimatické zmeny budú v pozornosti vedcov,akademikov i kontrolórov

NETKY.SK • 5 Október 2018, 16:10 • 2 min
Globálne klimatické zmeny budú v pozornosti vedcov,akademikov i kontrolórov

BRATISLAVA - Otázky súvisiace s globálnymi klimatickými zmenami, znečisťovaním životného prostredia, ale aj udržateľným rozvojom civilizácie budú v nadchádzajúcich rokoch jednou z kľúčových tém pre nezávislé kontrolné inštitúcie pôsobiace nielen v európskom priestore.

slovakia

left justify in out

Informoval hovorca Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Marek Papajčík s tým, že kontrolóri sa tak aktívne pridávajú k vedcom, akademikom, ktorí už niekoľko rokov upozorňujú národné vlády i medzinárodné inštitúcie, že budúcnosť života na Zemi je v ohrození.

 

Slovenskí kontrolóri v súčasnosti vykonávajú podľa NKÚ prierezovú kontrolu, ktorej cieľom je zmapovať stav implementácie záväzkov, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo, a tiež napĺňanie kľúčových ukazovateľov súvisiacich s kvalitou životného prostredia.

 

"Výsledky kontrolnej akcie budú pritom poskytnuté európskym partnerom, aby sa vďaka medzinárodnému porovnávaniu kontrolných zistení spracovala správa o tom, ako si národné vlády, ale aj samotné európske spoločenstvo plnia svoje záväzky smerujúce k znižovaniu znečistenia planéty," priblížil Papajčík.

 

Predseda NKÚ SR Karol Mitrík považuje témy súvisiace s ochranou životného prostredia a otázky týkajúce sa kvality života za kľúčové pri definovaní strategického, strednodobého zamerania kontrolnej činnosti úradu. Pri príprave kontrolných akcií, ale aj pri ich vyhodnocovaní a definovaní odporúčaní pre parlament či vládu budú slovenskí kontrolóri aktívne spolupracovať s akademickým prostredím a vedcami.

 

"Kontrolóri, vedci sú odsúdení na aktívnu spoluprácu, pretože len spoločnými silami vieme a môžeme vybudiť spoločnosť k tomu, aby sme si uvedomili, že ľudský život, kvalitné životné prostredie, zdravá spoločnosť je jediným kľúčom k udržateľnému rozvoju spoločnosti," spresnil Mitrík. Európske kontrolné inštitúcie upozorňujú podľa NKÚ národné vlády, parlamenty, že neriešenie, odsúvanie ekologických výziev na neskôr bude mať rozsiahle ekonomické i finančné dosahy. Neriešenie problémov bude citeľné i v zdravotníctve a bezpečnosti.

 

Trvalo udržateľné ciele Agendy OSN 2030 v súčasnosti preverujú slovenskí kontrolóri v rámci akcií, ktoré sú zamerané na plnenie opatrení súvisiacich s protipovodňovou ochranou rizikových území, na udržateľnosť a efektívnosť systému lesného hospodárstva, ale aj na funkčnosť triedeného zberu komunálneho odpadu.

 

"V roku 2019 bude národná autorita pre oblasť externej kontroly realizovať tiež spoločné medzinárodné kontroly. Spoločne s českými partnermi sa pozrú na problematiku súvisiacu s podporou kľúčových klimaticko-energetických politik štátu a financovanie tejto podpory z hľadiska udržateľnosti verejných príjmov," podotkol Papajčík.

 

Slovenskí, poľskí a ukrajinskí kontrolóri zasa zmapujú, ako národné vlády dodržiavajú princípy, záväzky vyplývajúce z Bazilejského dohovoru pri pohybe nebezpečného odpadu cez hranice štátov a jeho zneškodňovaní.

 

NASA už 60 rokov skúma vesmír aj otepľujúcu sa atmosféru

 

V Rakúsku zaznamenali rekordný úbytok ľadovcov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies