Gibraltár odmieta byť predmetom brexitových rokovaní

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 13:13 • 2 min
Gibraltár odmieta byť predmetom brexitových rokovaní

BRUSEL - Predseda vlády Gibraltáru Fabian Picardo sa dnes kriticky vyjadril na adresu predsedu Európskej rady Donalda Tuska. Dôvodom kritiky bola skutočnosť, že Tusk naznačil udelenie práva veta pre Španielsko ohľadom budúcnosti vzťahov medzi touto britskou enklávou a Úniou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Budúcnosť britského územia na južnom cípe Španielska sa stala prvým predmetom diplomatických sporov medzi EÚ a Britániou po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová v stredu 29. marca oficiálne podala žiadosť o vystúpenie svojej krajiny z Únie.

 

V návrhoch politických usmernení pre rokovania o brexite, ktoré v piatok predstavil Donald Tusk, sa uvádza, že po brexite "žiadna dohoda medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom nebude môcť byť aplikovaná na Gibraltár bez dohody medzi Španielskom a Spojeným kráľovstvom".

 

"Tusk sa správa ako podvedený manžel, ktorý sa pomstí na deťoch," citovala dnes tlačová agentúra Reuters slová gibraltárskeho premiéra, podľa ktorého sa Španielsko snaží zastrašiť Gibraltár a EÚ mu to dovoľuje.

 

"Gibraltár neakceptuje, aby sa stal predmetom vyjednávania pri rokovaniach o brexite," dodal Picardo. Zdôraznil, že obyvatelia tejto enklávy nechcú byť obeťami brexitu a že zaň nenesú žiadnu vinu.

 

"My sme hlasovali za zotrvanie v Európskej únii," spresnil predseda vlády Gibraltáru. Vo vlaňajšom britskom referende o brexite sa voliči tejto enklávy jasnou 96-percentnou väčšinou rozhodli pre EÚ. Avšak vo chvíli, keď sa brexit stane skutočnosťou - v súlade s Lisabonskou zmluvou by sa tak malo stať koncom marca 2019 - Gibraltár ako súčasť Spojeného kráľovstva prestane byť súčasťou EÚ.

 

Picardo vyzval EÚ, aby urobila gesto dobrej vôle a odstránila sporný odkaz na Gibraltár z dokumentu, o ktorom budú rokovať premiéri a prezidenti členských krajín 29. apríla v Bruseli.

 

Britká premiérka Mayová v nedeľňajšom telefonickom rozhovore povedala Picardovi, že Gibraltárčania "sa nikdy nedostanú pod zvrchovanosť iného štátu proti svojim slobodne a demokraticky vyjadreným želaniam".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies