Generálny tajomník OSN bude rokovať s lídrami etnicky rozdeleného Cypru o jeho zjednotení

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 07:03 • 2 min
Generálny tajomník OSN bude rokovať s lídrami etnicky rozdeleného Cypru o jeho zjednotení

NIKÓZIA - Generálny tajomník OSN António Guterres sa v newyorskej centrále OSN stretne s najvyššími predstaviteľmi etnicky rozdeleného Cypru.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak v súvislosti s pozastavením rozhovorov o zjednotení tohto ostrova, napísala dnes agentúra AP. Rokovanie by sa malo uskutočniť v nedeľu. Podľa hovorcu cyperskej vlády Nicosa Christodulidesa by sa malo zamerať na prehodnotenie súčasného stavu rokovaní.

 

Hovorca OSN na Cypre Aleem Siddique uviedol, že generálny tajomník sa teší na privítanie dvojice lídrov v New Yorku. Osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide zrušil minulý týždeň rozhovory s lídrami etnicky rozdeleného Cypru, keďže nenašli "spoločnú reč" vo veci zvolania záverečného summitu, ktorý by sa zameral na súhrnnú dohodu o zjednotení ostrova.

 

"Bohužiaľ, aj napriek vážnym snahám o prekonanie rozdielov týkajúcich sa spôsobov stretnutia v Ženeve, vedúci predstavitelia neboli schopní nájsť spoločnú reč... Bez vyhliadky na spoločnú reč neexistuje dôvod na pokračovanie tejto kyvadlovej diplomacie," konštatoval Eide.

 

Ďalšie kroky mal prekonzultovať s generálnym tajomníkom OSN. Pozvaní lídri, prezident Cyperskej republiky Nikos Anastasiadis a prezident medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustaf Akinci, sa od mája 2015 snažia o posun v mierových rokovaniach, ktoré by vyústili do zjednotenia ostrova.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies