Generálny tajomník NATO Stoltenberg: "Nič nenaznačuje, že by Rusko zámerne útočilo na Rumunsko"

NETKY.SK • 7 September 2023, 13:30 • 2 min
Generálny tajomník NATO Stoltenberg: "Nič nenaznačuje, že by Rusko zámerne útočilo na Rumunsko"

BRUSEL - "Nič nenaznačuje, že by Rusko úmyselne zaútočilo na Rumunsko, členskú krajinu Severoatlantickej aliancie." Uviedol to vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po tom, ako sa v Rumunsku našli úlomky zariadenia a tamojšie úrady zisťujú, či nejde o zvyšky ruského dronu.

slovakia

left justify in out

Stoltenberg ozrejmil, že Rumunsko v stredu informovalo spojencov z NATO o nájdení úlomkov neznámeho zariadenia pri hraniciach s Ukrajinou. Tento nález podľa jeho slov "demonštruje riziko incidentov a nehôd".

 

"Nemáme žiadne informácie, ktoré by poukazovali na úmyselný útok zo strany Ruska. Čakáme na výsledok prebiehajúceho vyšetrovania," povedal šéf NATO. "Bez ohľadu na tento výsledok sme samozrejme videli veľa bojov a tiež vzdušných útokov v blízkosti hraníc NATO," dodal.

 

Rumunský prezident Klaus Iohannis v stredu vyzval na "naliehavé vyšetrenie" trosiek, ktoré by mohli byť úlomky bezpilotného lietadla. Ruská armáda v uplynulých dňoch opakovane útočila na ukrajinské prístavné mesto Izmajil, ktoré od Rumunska delí rieka Dunaj.

Ukrajina v pondelok uviedla, že má dôkazy o tom, že ruské drony, ktoré útočili na okolie mesta Izmajil, v noci na pondelok dopadli na územie Rumunska a explodovali tam. Bukurešť vtedy toto tvrdenie odmietla.

 


Od začiatku vojny na Ukrajine sa Severoatlantická aliancia snaží predísť tomu, aby sa boje preliali na územie niektorého z jej členov. Akýkoľvek útok na krajinu NATO by na základe článku 5 o spoločnej obrane spojencov mohol zatiahnuť Západ do potenciálne jadrového konfliktu s Ruskom, pripomína agentúra AFP.

 

Obavy z možnej eskalácie konfliktu vzrástli, keď vlani v novembri zasiahla raketa poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí. NATO uviedlo, že išlo o úlomky rakety, ktorú vypálila ukrajinská protivzdušná obrana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Antena 3 CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies