Dobrá voľba sa chce zamerať na rodiny s deťmi a podporu vidieka

NETKY.SK • 7 November 2019, 21:03 • 2 min
Dobrá voľba sa chce zamerať na rodiny s deťmi a podporu vidieka

BRATISLAVA - Presadzovať vo februárových parlamentných voľbách zmenu samo osebe nestačí, podľa lídra strany Dobrá voľba Tomáša Druckera je dôležité ponúknuť konkrétne expertne pripravené riešenia, ktoré ľuďom zlepšia život.

slovakia

left justify in out

Líder Dobrej voľby pôsobil ako nestranícky krízový manažér na poste ministra zdravotníctva poslednej vlády Roberta Fica (Smer-SD). "Mnohí ma kritizujú za to, že som tam bol. Ja sa ich zasa pýtam: Čo ste vy urobili pre to, aby ste niečo zlepšili? Ja som prijal ponuku viesť rezort v čase, keď bol tak obtiažny, že ho nikto nechcel," spomína Drucker v diskusii na Tablet.tv. Poukázal, že počas jeho pôsobenia sa spustili projekty, kde ako jediní v rezorte dokázali ušetriť peniaze. "Boli sme ocenení Európskou komisiou za 'signifficant progress', to znamená významný pokrok," dodáva.

 

img

 

Spoločnosť by preto podľa neho mala aktívne podporovať rast pôrodnosti. Ak sa dnes rodina rozhodne mať napríklad päť detí, ekonomicky na to podľa Druckera celý život dopláca. "Bude mať obrovský problém sa zamestnať, lebo zamestnávatelia neradi zamestnávajú matky s deťmi. Na dlho vypadne z ekonomicky aktívneho života a sedem ľudí bude ťahať jeden človek. Na dovolenku asi nepôjdu k moru...A keď zostarnú, je vysoká pravdepodobnosť, že táto matka bude mať minimálny dôchodok," zhrnul.

 

img

 

Pár, ktorý má povedzme iba jedno dieťa, si toho podľa Druckera môže v živote spravidla dovoliť oveľa viac, nasporí si na vyšší dôchodok, na ktorý im v budúcnosti budú svojou prácou prispievať aj piati potomkovia spomínanej rodiny. Dobrá voľba preto podľa Druckera navrhuje, aby každé pracujúce dieťa adresne prispievalo časťou svojich odvodov na dôchodok svojho rodiča. "Chceme, aby sa časť priebežného piliera priamo z odvodov nadväzovala na dôchodkový účet priebežného piliera starobného dôchodku jeho rodičov," uviedol.

 

img

 

"Musíme investovať do nájomného bývania. Nemôžeme mať viac ako 90 % vlastného bývania, nemôže si to každý dovoliť a sú profesie, ktoré si to nemôžu dovoliť vôbec," upozornil Drucker.

 

img

 

Slovensko podľa neho neponúka vysokú pridanú hodnotu, automobilky sem prišli najmä kvôli nízkej mzdovej úrovni."Vidiek sa nám postupne vyľudňuje, lebo tam ľudia nemajú prácu. Pritom vôbec neinvestujeme do turizmu. To predsa robí každá krajina na svete, aj taká, ktorá má iba púšť," uzavrel.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies