Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová príde aj do Smoleníc

NETKY.SK • 3 Máj 2016, 15:29 • 2 min
Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová príde aj do Smoleníc

BRATISLAVA - Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová pricestuje vo štvrtok 5. mája na Slovensko.

slovakia

left justify in out

Podľa Slovenskej akadémie vied (SAV) prichádza s posolstvom: "Svet, do ktorého ste prišli, nie je ideálny, ale len s Vašou účasťou bude lepší!" Bokovová okrem iných prijala aj pozvanie predsedu SAV Pavla Šajgalíka a v piatok 6. mája popoludní sa v kongresovom centre v Smoleniciach stretne s pozvanými hosťami pri okrúhlom stole nazvanom Kreativita a inovácie v teórii a v praxi.

 

Ešte predtým bude mať Bokovová v piatok o 10.00 h verejné vystúpenie v Aule Univerzity Komenského v Bratislave na tému "Posilnenie postavenia mládeže, podpora rozmanitosti", kde rozoberie okrem iného otázky, či dokáže kultúrny odkaz ľudstva eliminovať extrémizmus a či vedie rôznorodosť k uniformite.

 

"UNESCO podporuje a obhajuje rozvoj vedy, pretože zložitosť výziev, ktorým svet čelí, na ňu kladie vysokú zodpovednosť. Veda pomáha pri riešení zložitých problémov spojených s udržateľnosťou, znižovaním rizika prírodných katastrof, využitím a ochranou zdrojov vody, energetickej bezpečnosti a aplikáciou integrovaných sektorových politík založených na najlepších dostupných vedeckých poznatkoch," uviedol vedúci referátu pre komunikáciu a médiá SAV Stanislav Ščepán.

 

Šéfka UNESCO by sa počas návštevy Slovenska mala stretnúť aj s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, ministrom školstva Petrom Plavčanom a s viacerými primátormi. Navštíviť by mala aj Levoču, Spišskú Sobotu, Kežmarok, Štrbské pleso či Hriňovské lazy.

 

Irina Bokovová sa narodila 12. júla 1952 v Sofii. Generálnou riaditeľkou UNESCO sa stala 15. novembra 2009 a opätovne ju zvolili v roku 2013. Vo funkcii sa aktívne angažuje v rámci reformy UNESCO, v oblasti rodovej rovnosti, zabezpečovania kvalitného vzdelávania pre všetkých, v boji proti radikalizácii mládeže, terorizmu a za záchranu svetového dedičstva.

 

Vyzdvihuje význam účasti mládeže na programoch UNESCO a veľký dôraz kladie na rozvoj vedy pre trvalo udržateľný rozvoj, správu vodných zdrojov, na bezpečnosť žurnalistov a slobodu prejavu. Od februára 2016 je Bokovová oficiálnym kandidátom Bulharska na post generálneho tajomníka OSN. Plynulo ovláda anglický, francúzsky, ruský a španielsky jazyk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies