Generálna prokuratúra zaevidovala 160 podnetov na rozpustenie strany ĽSNS

NETKY.SK • 16 Marec 2016, 14:24 • 2 min
Generálna prokuratúra zaevidovala 160 podnetov na rozpustenie strany ĽSNS

BRATISLAVA – Generálna prokuratúra (GP) eviduje už 160 podaní na rozpustenie politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

 

"Podania sú v súčasnosti preverované prokurátorom Generálnej prokuratúry SR," uviedla Predajňová. Iniciátorom podaní sú organizátori protifašistického pochodu, ktorý sa uskutočnil minulý pondelok (7.3.) v Bratislave.

 

Aktivisti doručili generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi list s výzvou, aby na Najvyšší súd SR podal podnet na rozpustenie strany ĽSNS. Domnievajú sa, že je identická so stranou, ktorú súd rozpustil pre rozpor s ústavou v minulosti. Zároveň sa obrátili na verejnosť, aby sa k nim pripojila prostredníctvom formulára zverejneného na internete.

 

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka podal po preskúmaní podnetu 31. októbra 2005 na Najvyšší súd SR návrh na rozpustenie strany Slovenská pospolitosť – Národná strana. Najvyšší súd 1. marca 2006 rozsudkom tomuto návrhu vyhovel a politickú stranu rozpustil.

 

Strana pokračovala v činnosti ako občianske združenie s názvom Slovenská pospolitosť. To v novembri 2008 rozpustilo ministerstvo vnútra. Najvyšší súd toto rozhodnutie 1. júla 2009 zrušil. Pravicoví extrémisti pred parlamentnými voľbami v roku 2010 ovládli Stranu priateľov vína, ktorú neskôr premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies