Gazprom sa ohradil proti obvineniam EK, že zneužíva dominantné postavenie

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 13:57 • 2 min
Gazprom sa ohradil proti obvineniam EK, že zneužíva dominantné postavenie

MOSKVA - Ruský energetický gigant Gazprom sa dnes ohradil proti obvineniam Európskej komisie (EK), ktorá ho podozrieva z porušovania pravidiel hospodárskej súťaže.

slovakia

left justify in out

Tvrdí, že sú nepodložené a očakáva, že celú záležitosť sa podarí vyriešiť. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

"Gazprom považuje námietky, ktoré predložila EK, za nepodložené," konštatuje ruský štátny gigant vo svojom vyhlásení.
     

Európska komisia dnes zaslala ruskej spoločnosti zoznam námietok. Komisia v dokumente tvrdí, že určité obchodné praktiky tejto spoločnosti na trhu so zemným plynom v strednej a východnej Európe predstavujú zneužívanie jej dominantného postavenia, čo je v rozpore s protimonopolnými pravidlami Európskej únie (EÚ).
     

Gazprom ale trvá na tom, že jeho cenová a iná politika sú v súlade s legislatívou a tvrdí, že striktne dodržiava zákony všetkých krajín, v ktorých pôsobí. Dodal, že jeho cenový mechanizmus v EÚ sa zhoduje so štandardmi iných producentov a exportérov.
     

Komisia však na základe vyšetrovania dospela k predbežnému záveru, že Gazprom porušuje protimonopolné pravidlá EÚ a účtuje rozdielne ceny plynu v strednej a východnej Európe. Námietky sa týkajú aj obmedzovania odberateľov pri opätovnom cezhraničnom predaji plynu.
     

Táto stratégia podľa EK mohla Gazpromu umožniť, aby v niektorých členských štátoch únie účtoval neprimerané ceny. Gazprom tiež mohol zneužiť svoje dominantné postavenie na trhu spôsobom, že dodávky zemného plynu podmienil tým, aby veľkoobchodníci prijali určité záväzky v oblasti infraštruktúry na prepravu zemného plynu.

     

Spoločnosť Gazprom má k dispozícii 12 týždňov odpovedať na námietky Európskej komisie. Zároveň môže požiadať o ústne vypočutie, v rámci ktorého predstavitelia firmy môžu predniesť argumenty v prospech konania spoločnosti.
     

Komisia uviedla, že bude rešpektovať právo Gazpromu na obhajobu a pred prijatím finálneho rozhodnutia zváži všetky jeho pripomienky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies