Ľudskoprávna organizácia v tom má jasno. Útok na divadlo v Mariupole bol vojnovým zločinom!

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 7:7 • 2 min
Ľudskoprávna organizácia v tom má jasno. Útok na divadlo v Mariupole bol vojnovým zločinom!

LONDÝN – Ruský marcový nálet na divadlo v ukrajinskom meste Mariupoľ, kde sa ukrývali stovky civilistov, bol „jasným vojnovým zločinom“, pri ktorom zahynulo najmenej desať ľudí.

slovakia

left justify in out

Uviedla to v stredu ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorá útok prešetrovala, pričom sa opierala o výpovede dovedna 52 preživších a svedkov, ako aj fotografie, videá a satelitné snímky.

 

      

Vo svojej správe, z ktorej cituje stanica BBC, uvádza, že ruské sily „s najväčšou pravdepodobnosťou“ cielili útok na budovu divadla hoci vedeli, že sa v nej ukrývajú civilisti. Na útok pritom podľa AI zrejme použili dve 500 kilogramové bomby, ktoré dopadli blízko seba a boli odpálené simultánne. Amnesty tiež uviedla, že v rámci svojho vyšetrovania nenašla nijaké presvedčivé dôkazy, ktoré by podporovali nejaké iné vysvetlenie udalostí, ako napríklad tvrdenie ruského ministerstva obrany, že budovu zničil výbuch - útok z vnútra, ktorý zapríčinil ukrajinský „ultraradikálny prápor Azov“.

 


      

„Dospeli sme k záveru, že útok bol jasným vojnovým zločinom spáchaným ruskými silami,“ uviedla generálna tajomníčka Amnesty International Agnes Callamardová. „Mnoho ľudí bolo zranených alebo zabitých pri tomto bezcitnom útoku. Ich smrť bola pravdepodobne zapríčinená ruskými silami úmyselne cieliacimi na ukrajinských civilistov,“ dodala. V čase útoku zo 16. marca sa podľa Amnesty v divadle a jeho okolí ukrývali stovky civilistov, ich presný počet však nie je známy. Svedkovia a preživší uvádzali vo svojich výpovediach rozdielne čísla; hovorili o 300 až 1 000 ľuďoch, a to prevažne ženách, deťoch a senioroch.

 

 

AI odhadla, že pri útoku prišla o život minimálne desiatka ľudí, pričom mnohé úmrtia sú dosiaľ nezistené. Táto ľudskoprávna organizácia však zároveň uviedla, že skutočný počet obetí tohto útoku je zrejme „oveľa nižší“ ako sa prvotne predpokladalo. BBC pripomína, že mariupoľské mestské zastupiteľstvo v prvých dňoch po útoku odhadovalo, že si vyžiadal až 300 obetí na životoch.

 

Možno vás zaujme: Rusko prepustilo 144 zajatých vojakov, sú medzi nimi aj obrancovia z Azovstaľu

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona