Gašparovič: Viedeň je pre Bratislavu inšpiráciou

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 19:48 • 2 min
Gašparovič: Viedeň je pre Bratislavu inšpiráciou

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Pre obyvateľov Bratislavy je Viedeň príkladom, ako má vyzerať hlavné mesto. Prezident SR Ivan Gašparovič to skonštatoval na dnešnom stretnutí s primátorom Viedne Michaelom Häuplom, ktorého navštívil v rámci oficiálnej návštevy Rakúskej republiky.

slovakia

left justify in out

Podľa Gašparoviča Viedeň ukazuje, ako možno spojiť historické pamiatky s modernou architektúrou. V rozhovore s viedenským primátorom pripomenul, že pre Slovákov bola pred rokom 1989 Viedeň akousi paralelou Západného Berlína. 
      

"Po tom, čo padla železná opona, akoby pre nás padol Berlínsky múr, naši obyvatelia mohli slobodne cestovať, a tým aj obdivovať krásy Viedne," uviedol slovenský prezident, ktorý dodal, že Slováci navštevujú Viedeň s obľubou dodnes.
      

Gašparovič verí, že budúcnosť prinesie ešte výraznejšie priblíženie hlavných miest, ktoré sú od seba vzdialené iba pár desiatok kilometrov. "Táto blízkosť je skvelým predpokladom ich synergie, zlepšujeme ich infraštruktúrne prepojenie, najmä pokiaľ ide o diaľničné a železničné trasy," zdôraznila hlava štátu.  
      

Viedenský primátor Michael Häupl v tejto súvislosti poukázal aj na lodné prepojenie oboch miest v podobe kyvadlovej prepravy po Dunaji Twin City Liner. Vyjadril tiež presvedčenie, že región, v ktorom sa obe hlavné mestá nachádzajú, má predpoklad pre ďalší hospodársky rozvoj. "Svedčí o tom a Dunajská stratégia," uviedol šéf viedenskej radnice.
      

Prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou sa dnes počas oficiálnej návštevy Rakúskej republiky stretol aj s rakúskym prezidentským párom. Spolu so svojím rakúskym náprotivkom Heinzom Fischerom diskutoval o aktuálnom vývoji v európskych regiónoch, kríze na Ukrajine i rozvoji rakúsko-slovenskej spolupráce. Slovenský prezident sa takisto stretol s predsedníčkou rakúskej Národnej rady Barbarou Prammerovou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies