Gašpar: O rýchlosti 150 km/h na cestách ešte treba diskutovať

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 12:15 • 2 min
Gašpar: O rýchlosti 150 km/h na cestách ešte treba diskutovať

BRATISLAVA – Na Slovensku sú úseky ciest, kde by bolo možné v istých časoch povoliť maximálnu rýchlosť až 150 km/h. Pre TASR to na dnešnej medzinárodnej konferencii o prevencii ako nástroji znižovania dopravnej nehodovosti uviedol policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že zatiaľ by o konkrétnych úsekoch a termínoch nehovoril.

slovakia

left justify in out

„Z pohľadu plynulosti cestnej premávky je to ten faktor, ktorý môže tú premávku zrýchliť tam, kde je to možné, bez ohrozenia účastníkov a bez možnosti vzniku dopravnej nehody,“ uviedol. Podľa neho je však táto problematika zatiaľ len v rovine úvah a odborných diskusií. „Nejde o zážitkové pocity vodičov, ale o to, že dnešná automobilová technika a kvalita ciest umožňuje bezpečný prejazd aj takouto rýchlosťou,“ zdôraznil.

 

Policajný prezident však v súvislosti s touto problematikou upozornil aj na možné riziká. „Keď povolíte 150, niektorí vodiči budú mať automaticky tendenciu jazdiť 180. Táto otázka musí byť naozaj predmetom odbornej diskusie a odborného posúdenia, či sa vôbec pustiť touto cestou a ak áno, v ktorých úsekoch,“ uzavrel.

 

O možnom zvýšení maximálnej povolenej rýchlosti na niektorých úsekoch vozoviek sa diskutuje aj u našich západných susedov. Česká Poslanecká snemovňa schválila 29. apríla tohto roka zvýšenie najvyššej povolenej rýchlosti na diaľniciach zo 130 na 150 kilometrov za hodinu. Ide však len o teoretickú možnosť, nakoľko k zvýšeniu maximálnej povolenej rýchlosti zaujíma odmietavý postoj české ministerstvo dopravy a proti zákonu sa postavil aj český prezident Miloš Zeman.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies