Gangnam – excentrické a provokatívne srdce Soulu

NETKY.SK • 24 Október 2023, 14:00 • 2 min
Gangnam – excentrické a provokatívne srdce Soulu

Aj vy ste sa nechali celkom opantať chytľavou „odrhovačkou“ Gangnam Style, ktorou juhokórejský umelec PSY „nakazil“ doslova celý svet?

slovakia

left justify in out

Spievali ste si s ním a tancovali tie šialené tančeky znova a znova? A pritom možno mnohí z nás, ktorí tomuto obrovskému hudobnému cunami spred jedenástich rokov podľahli, ani netušia, čo vlastne Gangnam znamená, odkiaľ ten názov vlastne pochádza.

Pieseň rappera Psyho, ktorá sa takmer bleskovo stala virálnou po celom svete, poukazuje životný štýl dobre postavených vrstiev módnej soulskej štvrte Gangnam, no tak trochu ironickým spôsobom.

Podľa speváka sa mnohí obyvatelia tejto štvrte cítia byť niečím výnimoční, viac a lepší ako zvyšok mesta a krajiny, a preto si vo svojej skladbe vlastne z ich snobstva a povrchnosti uťahuje.

No napriek tomu, že Gangman do istej miery charakterizuje určitá „nabubralosť“, láska k pozlátku a luxusu, ak sa už ocitnete v hlavnom meste Južnej Kórei, ktoré je samo o sebe veľkým zážitkom a neopakovateľnou turistickou destináciou, určite nevynechajte toto trendové a provokatívne srdce Soulu, kde je rozhodne čo objavovať a obdivovať.

Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko superlatívov, atrakcií a tvári tejto soulskej štvrte, ktoré stoja za slávou a charakteristikou tzv. „gangnam štýlu“.

Gangnam je tretím najväčším z 25 dištriktov Soulu, nachádza sa na južnom brehu rieky Han. A svoju povesť luxusu si dlhodobo udržiava, veď cena nehnuteľností je tu až trikrát vyššia ako je priemerná cena nehnuteľností v celej krajine. Žijú tu najbohatší ľudia, z ktorých mnohí majú radi módne a nablýskané veci, dobrú zábavu a tie najlepšie zážitky.

A tie sa v štvrti Gangnam ponúkajú na každom kroku. Určite stojí za to návšteva tematického parku Lotte World pri stanici Jamsil. Už len vnútri samotného obchodného centra Lotte World Mall dokážete stráviť pokojne aj celý deň. Od toľkých módnych značiek a luxusného tovaru sa vám však už po chvíli môže začať točiť hlava...

V akváriu Lottw World môžete obdivovať v 15 rôznych zónach až 650 druhov rýb, vrátane belugy bielej, tučniakov Humboldtových, rají či piraní.

Lotte World Tower je najvyššia budova v Južnej Kórei, má 123 poschodí a je vysoká 555 metrov. Na vrchole budovy sa nachádza observatórium Soul Sky Observatory, odkiaľ sa vám naskytne 360-stupňový panoramatický výhľad na a krásnu panorámu mesta bez akýchkoľvek prekážok. Môžete sa tiež postaviť na vnútornú sklenenú podlahu a zažiť vzrušujúci pocit vznášania sa v oblakoch!

Za nákupným centrom Lotte World Mall sa nachádza jazero a park Seokchon, kde môžete relaxovať a užívať si pobyt vonku. Na ulici Songnidan-gil, ktorá sa nachádza v blízkosti parku pri jazere Seokchon, je veľa hipsterských a módnych kaviarní a reštaurácií.

Ak vás nebaví nakupovanie v shopping malloch, ale uprednostňujete klasické obchodné bulváry, zamierte na  príjemnú a elegantnú ulicu Garosu-gil s množstvom obchodov, reštaurácií a kaviarní, kde nájdete stovky kórejských aj svetových značiek, ale aj zákutí pri dobrom obede či káve.

Celkom inú tvár štvrte zasa zažijete na Gangnam station. Miesto pre všetkých, ktorí majú radi aj trochu typického mestského ruchu. Zamiešajte sa do davov domácich aj turistov a vyberte sa na vzrušujúce podzemné nákupy.

Každý správny Gangnamčan vám určite odporučí park Banpo na nábreží rieky Han s viacerými atrakciami a možnosťami oddychu aj zábavy. Už len samotná večerná prechádzka po parku je zážitkom samým o sebe. Romantika na pobreží, stánky s dobrým jedlom, ale aj nočný trh Bamdokkaebi, ktorý je otvorený každý piatok a sobotu od 18.00 do 23.00 hod. Predávajú tu krásne ručne vyrábané šperky, kožené výrobky, hrá tu živá hudba rôznych žánrov.

Nad parkom na moste Banpo môžete obdivovať dúhovú fontánu s nádherným farebným osvetlením a hudbou.

Krásu rieky Han si môžete vychutnať na súši, ale je skvelým nápadom vydať sa na plavbu loďou či jachtou, ktoré sa  tu ponúkajú. Počas plavby po rieke, ktorá sa tiahne mestom, uvidíte na každom metri inú stránku Soulu. Večerná plavba vám v plnej kráse ukáže už spomínanú dúhovú fontánu a romantickú tvár Soulu.

Ak vás celkom chytil za srdce a opantal slávny popevok „Gangnam Style“, vynásobte jeho účinok miliónkrát. Tak silné a pestré dojmy budete mať z legendárnej soulskej štvrte, ktorá je už celé desaťročia divoko a veselo bijúcim srdcom kórejskej metropoly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies