Začal sa proces s exšéfom SNS, Slota vinu v korupčnej kauze odmieta

NETKY.SK • 7 Jún 2023, 10:05 • 2 min
Začal sa proces s exšéfom SNS, Slota vinu v korupčnej kauze odmieta

BANSKÁ BYSTRICA - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu začalo hlavné pojednávanie s exšéfom SNS a bývalým primátorom Žiliny Jánom Slotom. Obžalovaný je z korupcie, vinu odmieta.

slovakia

left justify in out

Prípad súvisí s ovplyvňovaním žilinského krajského súdu. Ján Slota čelí obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) mal Ján Slota vybavovať na žilinskom krajskom súde miernejší trest pre muža, ktorý bol prvostupňovým súdom odsúdený na nepodmienečný trest. U právoplatne odsúdeného exsudcu Pavla Polku mal mužovi v odvolacom konaní vybaviť zmiernenie trestu na podmienku.

 

img

 

Exšéf SNS pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný. Podľa obhajoby je obžaloba účelová, nedôvodná a postavená na nezákonne získaných dôkazoch. "Od nikoho som nezobral nijaké peniaze a nikomu som ich ani neodovzdal," povedal Ján Slota s tým, že muža, pre ktorého mal miernejší trest vybavovať, nepozná a nikdy sa nestretli. Zo zločinu prijímania úplatku spáchaného v spolupáchateľstve obvinila exšéfa SNS Národná kriminálna agentúra (NAKA) v marci 2022 v súvislosti s vybavovaním rozhodnutí žilinského krajského súdu v roku 2018.

 

Neskôr mu pribudlo aj ďalšie obvinenie z korupcie. Vyšetrovateľ žiadal pre Jána Slotu vlani na jar väzbu, ŠTS v Pezinku ho však prepustil zo zadržania na slobodu. Preventívnu väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka, Najvyšší súd mu neskôr obmedzenia a povinnosti sprísnil takzvaným elektronickým monitorovacím náramkom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona