Gáborík sa teší ako deviaty Slovák zo Stanleyho pohára

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 09:41 • 2 min
Gáborík sa teší ako deviaty Slovák zo Stanleyho pohára

LOS ANGELES - Útočník Marián Gáborík sa stal po Stanovi Mikitovi, Jiřím Bicekovi, Martinovi Cibákovi, Tomášovi Kopeckom, Miroslavovi Šatanovi, Mariánovi Hossovi, Zdenovi Chárovi a Michalovi Handzušovi deviatym slovenským hokejistom, ktorý zdvihol nad hlavu Stanleyho pohár.

slovakia

left justify in out

Slávna hokejová trofej zavíta v lete vďaka hráčovi Los Angeles Kings do Trenčína piatykrát a druhý rok po sebe. Gáborík sa dočkal Stanleyho pohára po dlhých sezónach pôsobenia v NHL, do ktorej vstúpil v roku 2000. Vo finále si zahral prvýkrát v kariére a hneď bol vďaka triumfu Kings nad New Yorkom Rangers 4:1 na zápasy úspešný.

 

Do Kings prišiel Gáborík počas sezóny z Columbusu. Po skončení finálových bojov zámorskí komentátori veľmi chvália tento krok generálneho manažéra Deana Lombardiho. Slovák totiž priniesol do mužstva ľahkosť v zakončení, ktorá dovtedy tomuto kalifornskému tímu chýbala. Navyše v Kings ožil aj samotný Gáborík. V základnej časti dosiahol v devätnástich stretnutiach šestnásť bodov (5+11), v play-off sa stal so štrnástimi presnými zásahmi najlepším strelcom a s 22 bodmi bol štvrtým najproduktívnejším hráčom v celej súťaži. Predstihli ho len jeho spoluhráči Anže Kopitar (5+21/26), Jeff Carter (10+15/25) a Justin Williams (9+16/25). Pre Gáboríka to bola najlepšia vyraďovacia časť v kariére, doteraz bolo jeho maximom 17 bodov (9+8) z roku 2003. Mužstvo ho prijalo medzi seba a stal sa jedným z jeho lídrov. Na pozápasovej ceremónii najskôr dvihol nad hlavu Stanleyho pohár kapitán Dustin Brown, potom veterán Robyn Regehr a ako tretieho si hráči Kings vybrali práve Gáboríka. 

 

"Som veľmi šťastný, že sa mi splnil jeden zo snov a mal som nad hlavou Stanleyho pohár. So spoluhráčmi sa veľmi tešíme, myslím si, že sme si ho zaslúžili. V Kings je správna partia, ktorá má množstvo pozitívnej energie. Teším sa na ďalšie oslavy," povedal v televíznej reakcii priamo z ľadu Marián Gáborík. 

 

Tridsaťdvaročný odchovanec hokejového Trenčína ohrozoval počas finále aj klubový rekord Kings v počte gólov vo vyraďovacej časti v podaní slávneho Wayna Gretzkého. V roku 1993 strelil The Great One počas play-off v drese LA pätnásť gólov. Gáborík sa teraz zaradil hneď za Gretzkého, na treťom mieste v tejto klubovej štatistike je ďalšia legenda L. A. - Luc Robitaille - s dvanástimi zásahmi z roku 1991. Finále Stanleyho pohára bolo pre Gáboríka špecifické. Nastupoval v ňom proti New Yorku Rangers, teda klubu, kde ešte pred vyše štrnástimi mesiacmi pôsobil. Počas kariéry v NHL si obliekol aj dresy Columbusu a Minnesoty. 

Prehľad slovenských hokejistov, ktorí získali Stanleyho pohár: 
1961 - Stan Mikita (Chicago Blackhawks) 
2003 - Jiří Bicek (New Jersey Devils) 
2004 - Martin Cibák (Tampa Bay Lightning) 
2008 - Tomáš Kopecký (Detroit Red Wings) 
2009 - Miroslav Šatan (Pittsburgh Penguins) 
2010 - Marián Hossa a Tomáš Kopecký (Chicago Blackhawks) 
2011 - Zdeno Chára (Boston Bruins) 
2013 - Marián Hossa a Michal Handzuš (Chicago Blackhawks) 
2014 - Marián Gáborík (Los Angeles Kings)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies