Zarastená história: Trend fúzov začal Alexander Veľký, ukončil ho rímsky cisár. Ako sa vyvíjala?

NETKY.SK • 29 December 2023, 21:38 • 2 min
Zarastená história: Trend fúzov začal Alexander Veľký, ukončil ho rímsky cisár. Ako sa vyvíjala?

V Španielsku fúzy vstúpili do sveta surrealizmu. Fúzy Salvadora Dalího boli legendou a na začiatku 21. storočia boli zvolené za najuznávanejšie fúzy v histórii. V roku 1954 bol Dalí vypočutý a spýtal sa ho, či jeho fúzy boli zamýšľané ako vtip; odpovedal, že je to „najvážnejšia časť“ jeho osobnosti.

slovakia

left justify in out

Chlpaté tváre boli vychvaľované, zosmiešňované, zvečnené v umení.  V priebehu storočí boli fúzy v niektorých obdobiach populárnejšie, inokedy menej – ale nikdy úplne nezmiznú. Ako sociálna história prechádza novými a rozmanitými fázami, tak aj pogonotrofia (alebo umenie pestovania ochlpenia na tvári).

Praveké ochlpenie?

Príbeh o mužskej starostlivosti je oveľa starší, ako by ste si mysleli. Všetci jaskynní ľudia mali ochlpenie na tvári, ale v roku 100-tisíc pred Kristom už muži boli potetovaní, pilovali si zuby a vytrhávali si chlpy škrupinami.


Staroveké časy

Starovekým Egypťanom bolo potrebné, aby do rozcuchaného neporiadku začesali trochu ušľachtilosti.

Tiež zakomponovali myšlienku fúzov na tvári ako symbolu statusu - ich kráľovské brady mali zvyčajne štvorcový tvar a boli dlhšie ako u nearistokratov – na veľkosti záležalo. Boli tiež bohato zapletené, namaľované, poprášené zlatom, naolejované a navoňané.

V mezopotámskej kultúre rast dlhej brady a určité ochlpenie na tvári označujú spoločenské postavenie muža, čo spôsobuje, že muži trávia nadmerný čas udržiavaním si brady.


Trend začala Alexander Veľký

V starovekom Grécku boli fúzy vnímané ako znaky mužnosti a múdrosti. Staroveká grécka brada bola takým ukazovateľom mužnosti, že Sparťania oholili časti mužskej brady ako trest za zbabelosť. Alexander Veľký však prikázal, aby všetci jeho vojaci zostali bez brady, pretože sa obával, že ich protivníci za ne vyťahajú.

Tento trend sa čoskoro rozšíril po celej Rímskej ríši, takže hladko oholená tvár by odlíšila Rimana od Gréka. Rímski muži buď každé ráno navštívili holiča, alebo ich oholil sluha.

Tento trend skončil o stáročia neskôr, keď rímsky cisár začal nosiť bradu, aby zakryl jazvy na tvári.

Fúzaté tresty - stredovek a renesancia

V stredoveku v Európe brada symbolizovala rytiersku česť . Dotknúť sa brady iného muža bez povolenia bol trestný čin hodný súboja. Vlasy na tvári bradatých mužov mali aj kultúrny a náboženský význam. Dlhé brady boli často požiadavkou pre mužov vládnucej triedy.

V Anglicku bol dokonca v 800-tych rokoch prijatý zákon, ktorý pokutoval osobu, ktorá odrezala mužovi bradu, 20 šilingov.

Hitlerovský antitrend

Hitlerova hlavná úloha pri rozpútaní druhej svetovej vojny a jeho štátom podporované zabíjanie miliónov Židov z neho urobili jedného z najnenávidenejších ľudí vo svetových dejinách. Fašistický diktátor bol tiež známy svojim okamžite rozpoznateľným štýlom fúzov.

Jeho fúzy „zubnej kefky“ boli také nezameniteľné, typ charakterizovaný hrubými fúzmi, ktoré siahajú po šírku nosa, že sa často nazývajú „Hitlerove fúzy“.

Po druhej svetovej vojne muži na celom svete prestali nosiť tento štýl fúzov práve kvôli jeho spojeniu s diktátorom.

V súčasnosti sa tento štýl fúzov vidí len zriedka.

Fúzatá ikona Salvador Dalí

V Španielsku fúzy vstúpili do sveta surrealizmu. Fúzy Salvadora Dalího boli legendou a na začiatku 21. storočia boli zvolené za najuznávanejšie fúzy v histórii.

V roku 1954 bol Dalí vypočutý a spýtal sa ho, či jeho fúzy boli zamýšľané ako vtip; odpovedal, že je to „najvážnejšia časť“ jeho osobnosti.

Fúzy sa stali symbolom moderného človeka. V roku 1920 vydala mladá Agatha Christie svoj prvý kriminálnyromán The Mysterious Affair at Styles, v ktorom predstavila Hercula Poirota a jeho slávne fúzy. 

V Hollywoode nosili Clark Gable, Errol Flynn a Ronald Colman fúzy, z ktorých by vtedy každá žena išla do kolien – ale keď sa svet dostal do hospodárskej krízy, fúzy na ulici sa stali ohrozeným druhom.

Zdroje:

https://www.bbc.com/culture/article/20140703-the-moustache-a-hairy-history

https://www.truefittandhill.com/blogs/journal/history-of-beards-and-facial-hair

https://www.britannica.com/story/famous-mustaches-in-history

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies