Futbal mení svoju tvár! Šampionát v Rusku prinesie revolučné zmeny

NETKY.SK • 27 Apríl 2017, 12:03 • 2 min
Futbal mení svoju tvár! Šampionát v Rusku prinesie revolučné zmeny

SANTIAGO - Na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku budú prvý raz v histórii tohto vrcholného futbalového podujatia pomáhať rozhodcom na trávniku aj videoanalytici za monitormi. Úmysel využiť modernú technológiu potvrdil prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.

slovakia

left justify in out

"Na budúcoročnom šampionáte budeme mať videorozhodcov, výsledky ich testovania boli veľmi pozitívne," vyhlásil šéf odvetvia na zasadnutí Juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) v čilskom Santiagu. "Chceme pomôcť rozhodcom, aby nerobili chyby, alebo aby ich robili menej. Futbal potrebuje viac spravodlivosti," dodal Infantino.

Systém videoasistencie (Video Assistant Referees - VAR) schválila Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) a momentálne je v dvojročnom testovacom režime. VAR poskytuje hlavnému rozhodcovi informácie potrebné pre prípadnú korektúru chybných verdiktov alebo pre správne posúdenie situácií s ďalekosiahlym vplyvom na vývoj stretnutia - v prípade gólov, červených kariet, pokutových kopov či chybnej identifikácie hráčov.

 

K dispozícii bol aj na vlaňajších majstrovstvách sveta klubov v Japonsku. Ako prvý ho na tejto úrovni využil maďarský rozhodca Viktor Kassai v semifinále medzi Atléticom Nacional Medellín a Kašimou Antlers (0:3), keď po zhliadnutí opakovaného záberu nariadil v prospech japonského účastníka pokutový kop.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies