AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Indiu sužujú mohutné záplavy a zosuvy pôdy. Pribudli desiatky obetí

NETKY.SK • 20 Október 2021, 07:23 • 2 min
AKTUALIZÁCIA - VIDEO: Indiu sužujú mohutné záplavy a zosuvy pôdy. Pribudli desiatky obetí

NAÍ DILLÍ - Odborníci varujú, že krajinu čakajú takéto obdobia čoraz častejšie, a to v dôsledku klimatickej zmeny a zásahov človeka do prírody. Mŕtvych a nezvestných hlásia aj zo susedného Nepálu.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 20. októbra 9:40

 

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy v Indii stúpol na 85. Informovali o tom miestne úrady.  V severoindickom štáte Uttarákhand ležiacom v Himalájach zomrelo 46 osôb a ďalších 11 je nezvestných. Väčšina obetí pochádza z najhoršie zasiahnutej oblasti Nainitál, kde obzvlášť intenzívne dažde spustili sériu zosuvov pôdy, ktoré zničili aj viacero budov, približuje AFP.

 

 

Indický meteorologický úrad medzitým predĺžil a rozšíril výstrahy pred silným a veľmi silným dažďom, ktorý by mal podľa predpovede trvať ďalšie 2 dni. Vo viacerých oblastiach Uttarákhandu napršalo len počas pondelka viac ako 400 milimetrov zrážok.

 

Prečítajte si tiež: Testovací pilot Boeingu klamal! Za úmrtie 346 cestujúcich mu hrozí výnimočný trest

 

Zosuvy pôdy sú v Indii pomerne bežným javom, podľa expertov sa však vyskytujú čoraz častejšie, a to v dôsledku nepredvídateľných dažďov a topiacich sa ľadovcov. Priehrady vodných elektrární a odlesňovanie podľa odborníkov tiež prispievajú k čoraz častejším zosuvom pôdy.

 

 

Ďalšie intenzívne dažde však podľa meteorológov hrozia aj v štáte Kérala na juhozápade krajiny, kde záplavy zabili od piatka už najmenej 39 osôb. Hladina vody je v mnohých priehradách v tomto štáte na nebezpečne vysokej úrovni, čo podnietilo evakuáciu tisícov ľudí.

 

K téme: Konflikt v Jemene dosiahol ďalší hanebný míľnik

 

Obdobie dažďov si v Indii každoročne vyžiada mnoho úmrtí. Monzúnové prehánky spôsobujú aj zosúvanie pôdy, pre poľnohospodárstvo v južnej Ázii sú však nevyhnutné – napríklad na indickom subkontinente tvoria viac než 70 percent celoročného úhrnu zrážok, vysvetľuje americká spravodajská stanica CNN.

 

Najmenej 31 obetí a ďalších 43 nezvestných zaznamenali v súvislosti so záplavami a zosuvmi pôdy po prudkých dažďoch aj v susednom Nepále, píše AFP.

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies