Funkcie primátora Berlína sa po Wowereitovi ujme zrejme Michael Müller

NETKY.SK • 19 Október 2014, 12:13 • 2 min
Funkcie primátora Berlína sa po Wowereitovi ujme zrejme Michael Müller

BERLÍN - Funkcie primátora Berlína sa 11. decembra s veľkou pravdepodobnosťou ujme 49-ročný Michael Müller.

slovakia

left justify in out

Rozhodli o tom členovia regionálnej organizácie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) v korešpondenčnom hlasovaní, ktorého výsledky oznámili v sobotu. 
      

Primátora Berlína budú v decembri voliť poslanci mestského zastupiteľstva. Koalícia na čele so sociálnymi demokratmi tam má väčšinu, takže je prakticky isté, že Müllera zvolia. navyše koaličná Kresťanskodemokratická únia (CDU) už deklarovala, že ho vo voľbách podporí.
      

Málo známy Müller na tomto poste vystrieda Klausa Wowereita, ktorý bol vo funkcii od roku 2001 a primátorskej stoličky sa prekvapivo vzdal v auguste, dva roky pred komunálnymi voľbami. Dôvodom jeho demisie bolo neúspech súvisiaci s výstavbou nového medzinárodného letiska Berlin-Brandeburg, ktorá ešte stále nie je ukončená, aj keď areál mal byť uvedený do prevádzky v roku 2011. Za roky výstavby náklady stúpli na trojnásobok pôvodných odhadov.
      

Müller je Wowereitovým blízkym spolupracovníkom - na berlínskom magistráte má na starosti rozvoj a životné prostredie. V rokoch 2001-11 bol šéfom berlínskej SPD. V máji toho roku utrpel porážku, keď Berlínčania v referende odmietli jeho návrh obnoviť bývalé letisko Tempelhof, ktoré sa medzičasom stalo rekreačnou zónou.
      

Wowereit sa stal celoštátnou celebritou, keď sa priznal k svojej homosexualite. "Som homosexuál, a je to tak dobre," vyhlásil vo svojej inauguračnej reči. V Berlíne i v SPD bol obľúbený, hovorilo sa o ňom aj ako o budúcom predsedovi SPD či kandidátovi SPD na kancelára. 
      

Odstupujúci primátor sa preslávil aj výrokom, že "Berlín je chudobný, ale sexi". Nemecká metropola patrí síce medzi najviac zadlžené európske mestá, za Wowereitovej 13-ročnej vlády sa však zmenila na jeden z najpopulárnejších turistických cieľov v Európe.
      

O kandidatúru na starostu Berlína sa za sociálnych demokratov uchádzal aj 37-ročný rodák z palestínskeho Západného brehu Raed Saleh, ktorého však podporilo len 18,7 percenta hlasujúcich, takže skončil až na treťom mieste za ďalším uchádzačom Janom Stössom s 20,9 percentami hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies