FSB zadržala ďalšieho podozrivého v prípade útoku v petrohradskom metre

NETKY.SK • 11 Máj 2017, 18:54 • 2 min
FSB zadržala ďalšieho podozrivého v prípade útoku v petrohradskom metre

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) informovala, že dnes zadržala ďalšieho podozrivého v prípade aprílového samovražedného útoku v petrohradskom metre.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

FSB uviedla, že vystopovala a zadržala v Moskve občana nemenovanej stredoázijskej krajiny M.B. Ermatova, ktorý bol zaplatený do obchodovania s výbušninami a bol napojený na samovražedného atentátnika Akbaržona Džalilova.

"V súčasnosti sa vykonáva rad pátracích opatrení a vyšetrovacích krokov, aby sa preskúmalo spolupáchateľstvo M. Ermatova na teroristickom útoku," dodala FSB.


Ide tak o jedenásteho zadržaného v súvislosti s útokom. Ako dnes oznámila hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Svetlana Petrenková, vyšetrovatelia oficiálne obvinili zo skutkov súvisiacich s terorizmom zatiaľ troch z nich. Čoskoro budú obvinení aj ďalší, dodala.

K výbuchu vo vozni metra došlo 3. apríla v momente, keď sa súprava nachádzala v tuneli medzi dvoma stanicami. Útok si vyžiadal 16 mŕtvych vrátane útočníka Džalilova a desiatky zranených.

K samovražednému bombovému útoku v petrohradskom metre sa koncom apríla prihlásila málo známa skupina Prápor imáma Šamiľa. Vyhlásila, že útočník konal na rozkaz vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmána Zawahrího. Podľa práporu bol útok v metre odplatou za ruské násilie voči moslimským krajinám, pričom zmienil Sýriu, Líbyu a ruskú Čečenskú republiku.

Riaditeľ Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Aleksandr Bortnikov ešte v apríli oznámil, že už identifikovali objednávateľa útoku, meno však neprezradil.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies