Frešo: Pohotovosť v Malackách zachováme

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 12:57 • 2 min
Frešo: Pohotovosť v Malackách zachováme

BRATISLAVA - Bratislavský samosprávny kraj zachová pohotovosť v malackej nemocnici. Na dnešnom pracovnom výjazde v Malackách to potvrdil predseda BSK Pavol Frešo, podľa ktorého je vo verejnom záujme obyvateľov, aby nemocnica poskytovala aj lekárske služby prvej pomoci a ústavnú pohotovostnú starostlivosť.

slovakia

left justify in out

Nemocnica v Malackách je v dlhodobom prenájme od roku 2004, poskytuje zdravotnú starostlivosť pre veľkú časť Záhoria, ale aj okrajových častí Bratislavy. Ročne ošetrí 180.000 pacientov. Lekárske oddelenia pokrývajú spádovú oblasť na Záhorí pre 100.000 ľudí. "Poučili sme sa zo situácie v iných župách, v ktorých sa predávali polikliniky, rušili sa nemocnice, kde sa obmedzovala zdravotná starostlivosť. Je samozrejme v prirodzenom záujme župy a jej obyvateľov, aby sme udržali túto nemocnicu a samozrejme ju aj rozvíjali," povedal Frešo.

Tak, ako je dnes dotovaná doprava vo verejnom záujme, podobne má BSK podľa Freša v pláne prispievať na niektoré zdravotnícke činnosti. "Chceli sme dorovnať prevádzkové náklady. Navrhli sme zmluvu, ktorá rieši problém a dorovná to, čo nezaplatia poisťovne," vysvetlil. V tomto zmysle bol aj pripravený materiál do zastupiteľstva, ktorý reagoval na rapídne zvýšenie platov lekárov a sestier, a ktorý sa najviac prejavil práve pri dvoch činnostiach, ktoré táto nemocnica poskytuje, a to je ústavná pohotovostná služba a lekárska služba prvej pomoci. Práve na týchto dvoch službách sa podľa Freša vyrába najväčšia strata. "Ak by poisťovne lepšie preplácali tieto činnosti, nemuseli by sme to preplácať my. Berieme zdravotníctvo ako službu vo verejnom záujme," konštatoval.

Zámer poskytnúť finančné prostriedky pre nemocnicu na vykrývanie platov pohotovostných lekárov a zdravotných sestier zastupiteľstvo neschválilo. "To však pohotovostnú službu neohrozí. Rozhodnutie o pridelení financií však bude musieť prijať až nové zastupiteľstvo, ktoré vzíde z jesenných krajských volieb do vyšších územných celkov," doplnil Frešo.  

Zachovanie oboch služieb v malackej nemocnici žiada aj 27 starostov a primátorov zo Záhoria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies