Francúzi varujú: Útoky sa pripravujú aj voči ďalším európskym krajinám

NETKY.SK • 16 November 2015, 09:40 • 2 min
Francúzi varujú: Útoky sa pripravujú aj voči ďalším európskym krajinám

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že teroristické útoky v Paríži boli "zorganizované, premyslené a naplánované zo Sýrie". Súčasne varoval, že riziko podobných útokov hrozí aj iným európskym krajinám, oznámila agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vieme, že sa pripravovali operácie a že sa stále pripravujú, a to nielen voči Francúzsku, ale aj voči ďalším európskym krajinám," povedal Valls pre francúzske rádio RTL.

 

Podľa Vallsa bude musieť súčasná generácia dlhodobo žiť s hrozbou terorizmu. "Musíme žiť a žiť naplno, ale s takouto hrozbou," povedal šéf francúzskeho kabinetu. Podľa jeho slov sa francúzskym tajným službám od leta podarilo zmariť už päť útokov.

 

img

 

Polícia v noci nadnes uskutočnila vyše 150 razií v rôznych oblastiach Francúzska vrátane domových prehliadok u predpokladaných islamských militantov, uviedol Valls. Agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje uviedla, že celkovo bolo prehľadaných minimálne 110 domov, okrem iného na parížskom predmestí Bobigny a v mestách Toulouse a Grenoble.

 

Podľa Vallsa francúzske orgány využívajú platný výnimočný stav na to, aby vypočúvali ľudí zapojených do radikálneho džihádistického hnutia a všetkých, ktorí "šíria nenávisť k Republike".

 

Parížske teroristické útoky boli zorganizované z územia Sýrie, ale ťažisko boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) "neleží v Sýrii ale v prvom rade v Iraku. Tam sa rozhoduje o budúcnosti", povedal Valls, ktorý tak zdôraznil opodstatnenosť zapojenia sa Francúzska do boja proti IS v Iraku a Sýrii.

 

Piatkové teroristické útoky v Paríži vykonali tri koordinované skupiny strelcov a samovražedných atentátnikov, ktorí celkovo zabili najmenej 129 ľudí. Francúzsky prezident Francois Hollande označil parížske útoky za akt vyhlásenia vojny zo strany Islamského štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies