Francúzsky návrh rezolúcie OSN hovorí o udelení ultimáta pre Sýriu

NETKY.SK • 11 September 2013, 10:19 • 2 min
Francúzsky návrh rezolúcie OSN hovorí o udelení ultimáta pre Sýriu

NEW YORK - Sýria bude musieť do 15 dní učiniť kompletné vyhlásenie o svojom programe chemických zbraní a okamžite sprístupniť všetky relevantné lokality inšpektorom OSN. V prípade, že tak nespraví, bude čeliť možným represívnym opatreniam. Píše sa to vo francúzskej pracovnej verzii rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Koncept rezolúcie takisto udáva, že Bezpečnostná rada bude "v prípade neochoty zo strany sýrskych úradov vyhovieť uvedeným požiadavkám nútená prijať ďalšie potrebné opatrenia zahrnuté v siedmom článku," Charty OSN. Tá hovorí o právomoci Bezpečnostnej rady, ktorá pozostáva z 15 štátov, na podniknutie krokov od uvalenia sankcií po vojenskú intervenciu. Podľa diplomatov OSN je zmienka siedmeho článku dôvodom, prečo Rusko odmietlo podporiť počiatočný francúzsky koncept rezolúcie, konštatuje Reuters.

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius pritom v utorok opatrne privítal ruský návrh z pondelka, aby arzenál chemických zbraní, ktoré má k dispozícii sýrsky režim, bol pod medzinárodnou kontrolou. Označil ho za východisko a dodal, že "rozhodnosť" sa Západu "vyplatila".

Ruský návrh však vyvoláva aj opatrnosť, upozornil Fabius a vysvetlil, že ide o obrat v postoji ruského vedenia. Zdôraznil, že praktická realizácia tohto návrhu bude veľmi ťažká. Nájsť a zlikvidovať v Sýrii viac ako tisíc ton chemických zbraní bude podľa neho veľmi náročné v situácii za pokračujúcej občianskej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies