Francúzsky ľavicový kandidát Mélenchon zaznamenal výrazný nárast preferencií

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 13:15 • 2 min
Francúzsky ľavicový kandidát Mélenchon zaznamenal výrazný nárast preferencií

PARÍŽ - Výrazný nárast preferencií zaznamenal menej ako tri týždne pred francúzskymi prezidentskými voľbami ľavicový kandidát Jean-Luc Mélenchon. V najnovšom prieskume predbehol kandidáta vládnej Socialistickej strany (PS) Benoita Hamona. O prvú priečku sa delia Emmanuel Macron a Marine Le Penová.

slovakia

left justify in out

V prieskume Ipsos-Sopra Steria-Cevipof sa dostal na štvrté miesto bývalý člen vládnej PS Jean-Luc Mélenchon so ziskom 15 percent hlasov respondentov, čím predstihol socialistu Hamona. Doteraz bol vo väčšine prieskumov na štvrtom mieste práve Hamon. Výsledky sondáže priniesol belgický denník Le Soir.

 

Mélenchon sa nárastom priblížil k pravicovému kandidátovi Francoisovi Fillonovi, ktorý v tomto prieskume obsadil tretiu priečku a získal 17,5 percenta hlasov. O prvé miesto sa delia Marine Le Penová a Emmanuel Macron, dostali zhodne 25 percent hlasov respondentov.

 

V sondáži bolo počas ostatného víkendu oslovených 14.300 ľudí. Dve tretiny respondentov vyjadrilo zámer zúčastniť sa na prvom kole prezidentských volieb, ktoré bude 23. apríla. V májovom druhom kole prezidentských volieb by oslovení voliči podľa prieskumu uprednostnili Emmanuela Macrona (61 percent) pred Marine Le Penovou (39 percent).

 

Dnes večer sa všetkých 11 prezidentských kandidátov stretne v televíznej debate, ktorú budú vysielať stanice BFM-TV a CNews. Bude to prvá televízna debata všetkých kandidátov vo francúzskej histórii. Tri a pol hodinová diskusia bude zameraná na problematiku zamestnanosti, bezpečnosti a sociálnej politiky, informoval francúzsky denník Le Monde. Účastníci budú mať zakázané používať mobilné telefóny. V marci sa stretlo sa v podobnej televíznej debate päť hlavných prezidentských kandidátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies