Francúzsko: Satirický magazín zverejnil karikatúry proroka Mohameda

NETKY.SK • 19 September 2012, 11:16 • 2 min
Francúzsko: Satirický magazín zverejnil karikatúry proroka Mohameda

Francúzsko Satirický magazín zverejnil karikatúry proroka Mohameda - Kultúra Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo zverejnil dnes nové karikatúry proroka Mohameda. Kritici sa obávajú, že reakciou budú ďalšie násilnosti radikálnych islamistov po búrli

slovakia

left justify in out

img

Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo zverejnil dnes nové karikatúry proroka Mohameda. Kritici sa obávajú, že reakciou budú ďalšie násilnosti radikálnych islamistov po búrlivých protestoch vyvolaných protiislamským filmom.
      Webová stránka týždenníka bola dnes dopoludnia nedostupná. Bezprostredne nebolo jasné, či sa nestala terčom hackerov, konštatovala agentúra DPA. Pre mnohých moslimov je akékoľvek zobrazovanie proroka Mohameda rúhačské, keďže to zakazuje ich viera.
      Karikatúry Mohameda vyvolali už viackrát násilné protesty v islamskom svete. Začiatkom roku 2006 pri nich prišlo o život viac než 150 ľudí. Vyvolali ich vtedy karikatúry v dánskych novinách Jyllands-Posten.
      Časopis Charlie Hebdo obhajoval zverejnenie karikatúr už vopred s odvolaním sa na slobodu tlače. Šéfredaktor Stéphane Charbonnier povedal, že nie sú provokujúcejšie než zvyčajne. Kresby v aktuálnom dnešnom vydaní podľa neho vzbudia pohoršenie len tých, ktorí chcú byť pohoršení.
      Francúzska vláda vyzvala v utorok večer médiá v krajine na zodpovednosť v súvislosti so situáciou okolo kontroverzného americkému filmu. Nesúhlasí s akýmkoľvek prekračovaním miery, uviedol vo vyhlásení premiér Jean-Marc Ayrault. Vo Francúzsku podľa neho platí sloboda prejavu, zároveň však musí byť zachovaná tolerancia a rešpekt voči rôznym náboženským presvedčeniam.
      Premiér Ayrault dnes oznámil, že vláda nepovolí demonštráciu proti videu zosmiešňujúcemu proroka Mohameda, ktorú plánujú v Paríži na sobotu. "Nie je nijaký dôvod pripúšťať konflikty, ktoré nemajú nič do činenia s Francúzskom," uviedol v rozhovore pre rádio RTL. Podaná žiadosť o povolenie protestu bude podľa neho zamietnutá.
      Minulý víkend na vopred neohlásenej demonštrácii neďaleko veľvyslanectva USA v Paríži zatkli približne 150 osôb.
      Časopis Charlie Hebdo mal už v minulosti pre podobné provokácie problémy. Po zverejnení mimoriadneho vydania "Šaría hebdo" so "šéfredaktorom Mohamedom" podpálili v novembri 2011 jeho sídlo. Hackeri vtedy tiež dočasne zneprístupnili jeho webovú stránku. Budovu redakcie v utorok večer umiestnili pod sprísnenú policajnú ochranu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies