Francúzsko navrhuje užšie vzťahy medzi EÚ a palestínskou samosprávou

NETKY.SK • 22 Január 2018, 14:22 • 2 min
Francúzsko navrhuje užšie vzťahy medzi EÚ a palestínskou samosprávou

BRUSEL - Európska únia by mohla ponúknuť palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi vyhliadky na užšie vzťahy s Úniou.

slovakia

left justify in out

Uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian po príchode na pondelňajšie zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Abbás prišiel do Bruselu len niekoľko týždňov po tom, ako vlani v decembri americký prezident Donald Trump oznámil, že Washington bude uznávať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

 

Cieľom bruselských rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ s Abbásom je ukázať, že EÚ aj naďalej podporuje dvojstranné riešenie blízkovýchodného konfliktu v podobe dvoch nezávislých štátov - Izraela a Palestíny - s Jeruzalemom ako spoločným hlavným mestom.

 

"Dúfam, že budeme mať príležitosť povedať Abbásovi, že pokiaľ ide o vzťahy medzi EÚ a Palestínou, chceme prejsť z dočasnej dohody k asociačnej dohode," povedal Le Drian pred rokovaním Rady ministrov. Dohoda o obchode a spolupráci medzi EÚ a Organizáciou za oslobodenie Palestíny (OOP) bola uzavretá v mene palestínskej samosprávy v roku 1997.

 

Od 1. januára 2012 platí aj dohoda o liberalizácii predaja poľnohospodárskych výrobkov, spracovaných poľnohospodárskych výrobkov, rýb a morských produktov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies