Francúzsko-belgická banka Dexia zaznamenala za 1. polrok stratu

NETKY.SK • 7 August 2013, 17:09 • 2 min
Francúzsko-belgická banka Dexia zaznamenala za 1. polrok stratu

BRUSEL - Francúzsko-belgická banková skupina Dexia, prvá obeť dlhovej krízy eurozóny, zaznamenala za 1. polrok čistú stratu vo výške 905 miliónov eur. To by v Paríži a Bruseli mohlo zvýšiť obavy, že banka môže ešte viac zaťažiť ich ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA a denník Financial Times.

slovakia

left justify in out

Aj keď strata v porovnaní s 1. polrokom 2012 klesla, vtedy dosiahla 1,17 miliardy eur, pre Francúzsko a Belgicko (Paríž a Brusel kontrolujú okolo 95 % akcií banky) je to stále nepriaznivá správa. Francúzsko, Belgicko a do menšej miery Luxembursko totiž poskytli banke úverové garancie za 85 miliárd eur a ďalšie problémy skupiny by mohli negatívne zasiahnuť do ich úsilia o zníženie rozpočtového deficitu.

Výkonný riaditeľ banky Karel de Boeck je však optimistický, napriek tomu, že ešte vo februári po zverejnení straty za minulý rok (2,9 miliardy eur) uviedol, že by stratu za celý rok 2013 chcel stiahnuť na 950 miliónov eur. Ako Boeck uviedol, za prvých šesť mesiacov sa spoločnosti podarilo zlepšiť likviditu a podľa predsedu správnej rady Roberta de Metza dokázala zredukovať aj "systémové riziko, ktoré Dexia ešte stále predstavuje".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies