Francúzski voliči chcú odstúpenie dvoch ministrov, premiér sa ich zastáva

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 11:04 • 2 min
Francúzski voliči chcú odstúpenie dvoch ministrov, premiér sa ich zastáva

PARÍŽ - Väčšina francúzskych voličov sa domnieva, že vládu prezidenta Emmanuela Macrona by z etických dôvodov mali opustiť dvaja jej členovia. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vykonal inštitút Harris.

slovakia

left justify in out

Necelé dva týždne pred prvým kolom parlamentných volieb vo Francúzsku je 70 percent respondentov, ktorých oslovil Harris, presvedčených, že odstúpiť by mali minister pre územné plánovanie Richard Ferrand.

 

Rovnaké rozhodnutie by podľa 62 percent opýtaných mala prijať aj ministerka pre európske záležitosti Marielle de Sarnezová.

Obaja ministri však pochybenia, ktoré sa im pripisujú, odmietajú.

 

Ferrand, ktorý viedol Macronov volebný štáb, už týždeň čelí podozreniam, že sa pred šiestim rokmi, keď viedol zdravotnú poisťovňu v Bretónsku, dopustil nesprávnych finančných transakcií. Do kauzy spojenej s pochybným prenájmom nehnuteľnosti je zapletená aj jeho družka.

 

Ferrand všetky medializované tvrdenia odmieta: vyhlasuje, že je čestný muž, a tvrdí, že vždy postupoval v súlade so zákonom. V utorok večer sa ho v televíznom interview zastal aj premiér Édouard Philippe.

 

De Sarnezová na svoju obranu v utorok vydala vyhlásenie, v ktorom uvádza, že neurobila nič zlé, keď si ako poslankyňa Európskeho parlamentu najala asistenta, aby pre ňu pracoval. Oznámila, že podáva trestné oznámenie za falošné obvinenie.

 

Podnet na začatie vyšetrovania spustila europoslankyňa za krajne pravicový Národný front (FN) Sophie Montelová, ktoré tvrdí, že asi 30 poslaneckých asistentov kumulovalo svoju prácu v europarlamente s platenou politickou prácou, buď ako poslanci alebo v rámci strany.

 

Ministerka európskych záležitostí je jednou z 19 francúzskych poslancov europarlamentu, ktorých vyšetrujú príslušné francúzske úrady na základe podozrenia zo zneužívania dôvery.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies