Francúzski manželia 40 rokov uchovávali 271 picassov, dostali podmienku

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 15:32 • 2 min
Francúzski manželia 40 rokov uchovávali 271 picassov, dostali podmienku

PARÍŽ - Súd vo francúzskom meste Grasse odsúdil dnes na dva roky väzenia podmienečne manželský pár, ktorý vo svojej garáži takmer 40 rokov uchovával 271 diel maliara Pabla Picassa. Žalobu pre podozrenie z nezákonného prechovávania cudzej veci na neho podalo šesť Picassových dedičov.

slovakia

left justify in out

Súd dnes manželov Pierra a Danielle Le Guennecovcov uznal za vinných. Odsúdil ich na dva roky väzenia podmienečne a nariadil im vrátiť Picassove diela jeho príbuzným.

 

Guennecovci, ktorých súd z ukrývania kradnutej veci obvinil už v roku 2011, tvrdili, že diela dostali ako dar od Picassovej druhej ženy Jacqueline, keď Pierre robil opravy v kamenici Notre-Dame-de-Vie v Mougins, kde maliar na sklonku života žil a kde aj v roku 1973 zomrel.

 

Le Guennec vypovedal, že doma si obsah darovaného balíka prezrel, ale neuvedomoval si jeho možnú hodnotu. "Čo som mal robiť? Madame mi to darovala," vyhlásil. "Dar" zostal zabalený a nedotknutý v garáži až do roku 2010, keď sa Le Guennecovci rozhodli rozdeliť majetok svojim deťom.

 

Picassovi dedičia označili toto ich vysvetlenie za "smiešne" a podali na nich žalobu za nelegálne prechovávanie maliarových prác.

 

Medzi 271 dielami je šesť malých olejomalieb, niekoľko litografií, portrétov, gvašov a skíc vytvorených v rokoch 1900-32. Je medzi nimi aj deväť kubistických koláží, ktoré by mohli mať hodnotu okolo 40 miliónov eur.

 

Podľa advokáta dvojice obvinených skutočne hodnotných je asi desať diel, ostatné sú priemernej kvality. Advokát tiež tvrdí, že Picasso nemal v úmysle predať ich.

 

Celá kauza vyplávala na povrch, keď Le Guennec na jeseň 2010 zavítal do parížskeho sídla Picassovho pozostalostného fondu so žiadosťou, aby mu vydali potvrdenia o pravosti darovaných diel. Dedičia odvtedy tvrdia, že ide o veci z krádeže a chcú presvedčiť súd, že Le Guennecovci o tom vedeli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies