Francúzsko vracia úder: V Sýrii bombardovalo baštu Islamského štátu

NETKY.SK • 16 November 2015, 06:30 • 2 min
Francúzsko vracia úder: V Sýrii bombardovalo baštu Islamského štátu

PARÍŽ - Francúzske vzdušné sily podnikli dnes svoje zatiaľ najväčšie nálety v Sýrii, ktorých terčom bola bašta militantnej organizácie Islamský štát (IS) v meste Rakka. K náletom došlo dva dni po tom, ako sa IS prihlásila ku koordinovaným útokom v Paríži, pri ktorých zahynulo vyše 130 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na leteckých útokoch sa dnes večer podieľalo desať vojenských lietadiel, ktoré zhodili 20 bômb, oznámilo francúzske ministerstvo obrany. Misiu spustili súbežne zo Spojených arabských emirátov a Jordánska.


Pri operácii vykonanej v koordinácii s vojenskými silami USA zasiahli francúzske lietadlá veliteľské centrum, náborové stredisko džihádistov, sklad zbraní a výcvikový tábor, uviedlo ministerstvo podľa agentúr Reuters a DPA.
Francúzske vojenské letectvo sa zúčastňuje na náletoch na pozície IS v Iraku už od septembra 2014 ako súčasť Spojenými štátmi vedenej koalície. Od septembra tohto roka bombardovali francúzske lietadlá viackrát aj pozície v Sýrii.

 

Ministri obrany Francúzska a USA sa dnes dohodli na posilnení spolupráce v boji proti IS. Podľa Pentagónu hovorili americký minister Ashton Carter a jeho francúzsky rezortný kolega Jean-Yves Le Drian v telefonáte o "konkrétnych opatreniach", ktoré by armády oboch krajín mali podniknúť "na zintenzívnenie úzkej spolupráce".


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies