REPORTÁŽ: Kočnerov vzťah s Kuciakom sa postupne vyhrocoval, uviedol Vagovič

NETKY.SK • 21 Január 2020, 12:40 • 2 min
REPORTÁŽ: Kočnerov vzťah s Kuciakom sa postupne vyhrocoval, uviedol Vagovič

PEZINOK - To, že štátne orgány nedokázali ochrániť novinára Jána Kuciaka, je neuveriteľným zlyhaním. Uviedol to pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku investigatívny novinár portálu Aktuality.sk Marek Vagovič. Zároveň pripomenul, že zavraždený sa v rámci svojej novinárskej činnosti venoval širokej škále tém, v roku 2017 však v rámci Kuciakovej práce dominoval obžalovaný Marian Kočner.

slovakia

left justify in out

 

Výpoveď Mareka Vagoviča
Keď začal Kuciak písať o Marianovi K. bol podľa Vagoviča ich vzťah najskôr štandardný a obžalovaný podnikateľ zasielal odpovede novinárovi na jeho otázky slušným spôsobom. "Ten vzťah sa ale postupne vyhrocoval," uviedol Vagovič. Ako príklad uviedol tlačovú besedu Mariana Kočnera z leta 2017, keď bol po položení otázok zo strany Kuciaka ohľadom jeho podnikateľských aktivít nervózny a klásť ďalšie otázky mu neumožnil. "Bol zaskočený, že kde to našiel a vyhrabal," povedal Vagovič. Na jeseň mu Kuciak poslal otázku ohľadom predaja bytu v bratislavskom komplexe Bonaparte. Kočner mu odpovedal esemeskou "Do toho Vás h...o je". Následne mu telefonoval s tým, že bude na jeho blízkych "hľadať špinu" a "Kuciak prestane písať". Po tom, čo sa štátne orgány nezaoberali trestným oznámením pre tento telefonát, zvažovali Aktuality.sk poskytnúť Kuciakovi súkromnú ochranku. Ten ju však odmietol, keďže sa necítil ohrozený. Pri písaní knihy o zavraždenom novinárovi Vagovič zistil, že ešte na Vianoce 2017 poslal Marian Kočner Kuciakovi esemesku. "Bol v nej odkaz na obchodný register a nejaké smajlíky," povedal.

 

img

Kolegovia Jána Kuciaka: Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Dag Daniš

 

Kuciak ohrozoval Kočnerovu beztrestnosť
Vagovič doplnil, že rok 2017 bol obdobím, keď sa aktivitami Mariana K. začali zaoberať orgány činné v trestnom konaní a tlak na neho zosilnel aj vplyvom práce Kuciaka. „"Jan Kuciak výrazne ohrozoval jeho beztrestnosť, ktorou si bol dovtedy istý," dodal Vagovič.

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "Čo prezradili o Jánovi Kuciakovi jeho kolegova na dnešnom pojednávaní?" alebo pod hashtagom #kuciak #kocner



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies