Fotografiu rieky Rýn predali na dražbe za rekordnú cenu

NETKY.SK • 12 November 2011, 00:30 • 2 min
Fotografiu rieky Rýn predali na dražbe za rekordnú cenu

Fotografiu rieky Rýn predali na dražbe za rekordnú cenu

slovakia

left justify in out

img

Fotografia rieky Rýn z roku 1999 od nemeckého umelca Andreasa Gurského sa v New Yorku predala za 4,3 milióna dolárov (3,16 milióna eur) a predstavuje tak rekord, pretože ešte žiadna fotografia sa nepredala na dražbe za takú vysokú sumu.
Pred aukciou znalci odhadovali, že snímka s názvom "Rhein II" (Rýn II.) - chromogenická farebná fotografia na akrylovom skle - sa predá za 2,5 až 3,5 milióna dolárov (1,84 až 2,57 milióna eur).
Dražba sa konala v utorok 8. novembra v newyorskej aukčnej sieni Christie's. Totožnosť kupca, ktorého zaujal Andreas Gursky, nebola odhalená.
Držiteľom predchádzajúceho rekordu za fotografiu predanú na dražbe je snímka Američanky Cindy Shermanovej "Untitled" (Bez názvu), ktorá sa predala v máji za 3,8 milióna dolárov (2,79 milióna eur) v aukčnej sieni Christie's.
Gurského panoramatická fotografia rieky Rýn je jednou z limitovanej edície šiestich fotografií. Štyri sa nachádzajú vo významných múzeách, vrátane Múzea moderného umenia v New Yorku a Tateovho múzea v Londýne.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies