Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres

Maroš
Šefčovič
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. jan. 2019Bohdana
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
15.10.2018 20:57 Gurmán
FOTO Všetky druhy a farby tekvíc: Poznáte ich názvy? Toto ste o nich možno nevedeli
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
15.10.2018 20:57 Gurmán

FOTO Všetky druhy a farby tekvíc: Poznáte ich názvy? Toto ste o nich možno nevedeli



Jeseň už tradične patrí tekviciam, ktoré veľmi významne obohacujú náš jedálniček. Dajú sa spracovať ako zelenina, ale aj ako ovocie a ich semienka plnohodnotne zastúpia orechy. Hrnček varenej tekvice dodá telu 107 percent odporúčanej dennej dávky betakaroténu, ktorý pomáha udržiavať zdravú pleť a zlepšuje jej stav pri akné. Zároveň majú tekvice aj pozitívny vplyv na srdce, močové cesty a na prostatické ťažkosti.


Tekvice sa zberajú skoro na jeseň. Ich chúlostivé plody totiž zle znášajú nízke teploty a trvalo by ich poškodil aj prvý ľahký prízemný mráz. Pri uskladnení by sa plody nemali vzájomne dotýkať, v chlade a suchu potom vydržia celú zimu, zvlášť potom ak tekvici zostane aspoň 5cm stopka, ktorá ju chráni pred hnilobnými mikroorganizmami.

 

Pred konzumáciou by mala tekvica zostať nejaký čas v izbovej teplote. Časť škrobov sa potom zmení na cukry, dužina zosladne, šupka sa uzavrie a zatiahne.

 

Neutrálna chuť tekvice umožňuje spracovať dužinu v mnohých zaujímavých kulinárskych kombináciách, či už sladkých, alebo slaných. Naviac jej mäkká časť plodu je ľahko stráviteľná.

 

Z tekvíc sa dajú vykúzliť osviežujúce polievky a koláče - výborná je napríklad tvarohová náplň našľahaná s tekvicovým pyré. Dužina tiež ozvláštni chuť nákypov i zapekaného mäsa, možno ju naložiť do sladkokyslých nálevov ako uhorky alebo použiť ako súčasť čatní.

 

Dokonca je možné z nej pripraviť aj sladké sušené chipsy populárnymi šušičkami ovocia a zeleniny pre zdravšie zobanie pri televízii. O tradičnom spracovaní do kompótu, zaváranín a marmelád nehovoriac.

 

Tradičné i netradičné druhy

 

Hokkaidó - patrí medzi najobľúbenejšie odrody. Menšie oranžové plody sú zašpicatené na oboch koncoch. Intenzívna farba šupky je sprevádzaná oranžovou farbou dužiny s vysokým obsahom farbív, prevažne betakaroténu. Je jednoduchá na pestovanie, výborne skladovateľná s menšími plodmi, je chutná a aromatická.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#easyvegan #hokkaido #hokkaidokürbis #tomatensalsa #twointhekitchen #noneedformeat #herbstzeit

Príspevok, ktorý zdieľa Simone Bauch (@simonebauch),

 

Maslová tekvica - v surovom stave má orieškovú príchuť, po tepelnej úprave k tomu získa maslovú jemnosť. Kyjovité plody majú semenník len v spodnej, rozšírenej časti. Celá vrchná časť je dužina, ktorá poskytuje kvalitnú surovinu na pečenie, kompóty alebo dusené prílohy. Odroda patrí k málo pestovanej tekvici, tento druh všeobecne vyniká vysokým obsahom betakaroténu v plodoch.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🧡 #food #foodporn #pumpkin #pumpkincream #autumn #goodday #kremzdyni #zupa #zupakrem #jesień 🧡

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Adamska (@domminikaa),

 

Sweet dumpling - táto tekvica má plody s hmotnosťou približne 200 gramov a priemerom okolo 8 cm. Plody sú krémovo biele so zeleným rebrovaním. Zelená farba zároveň tvorí škvrnky na povrchu celej tekvice. V kuchyniach si táto tekvica získala obľubu najmä svojou sladkou chuťou, vďaka ktorej sa hodí na pečenie dezertov, k príprave polievok a vynikajúca je aj do ratatouille. Svojimi rozmermi sa tiež skvele hodí k tvorbe jesenných dekorácií.

 

 

Kamo kamo - pochádza z Nového Zélandu. Váži približne 600 až 800 gramov. Má oranžovú farbu s výrazným tmavo zeleným rebrovaním. Dužina má ľahko orieškovú chuť a možno ju smažiť a piecť. Vynikajúca je s rozmarínom, cesnakom a chilli. Okrem varenia ju možno použiť aj ako dekoráciu, napríklad ako ozdobu do okenných debničiek.

 

Mramorová tekvica - zaujme predovšetkým svojou netradičnou farbou, pre ktorú ju v Amerike nazývajú "šedý duch". Po rozkrojení na vás čaká sýto oranžová dužina, ktorá sa pre svoju tuhšiu konzistenciu hodí hlavne na grilovanie a pečenie. Chybu ale rozhodne neurobíte, keď z nej pripravíte polievku. Plody sú ťažké 2-5 kg ​​a kvôli tuhej dužine sa príliš nehodí na vyrezávanie dekorácií.

 

 

Cotton candy - vyniká najmä svojou bielou farbou, ktorá priamo vyzýva k pomaľovaniu. S priemerom až 25 centimetrov máte priestor pre vašu kreativitu. Skúste z nej vyrezať strašidelnú lampu, ktorú následne spolu s deťmi pomaľujete. Originálny bude každý kus.

 

 

Nagydobosi - u nás nie je zatiaľ príliš známa, čo je veľká škoda. Plody vážia až 5-8 kg a majú šedomodrú šupku. Pri vhodnom skladovaní vydrží minimálne osem mesiacov. Dužina je žltá, mäkká a vláčna s lahodnou sladkou chuťou. Výborná je do polievok, pečených dezertov i dusená.

 



reklama


Zdroj: netky BL

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok