Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
13. nov. 2018Stanislav
BratislavaBratislava 10°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
15.10.2018 20:57 Gurmán
FOTO Všetky druhy a farby tekvíc: Poznáte ich názvy? Toto ste o nich možno nevedeli
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
15.10.2018 20:57 Gurmán

FOTO Všetky druhy a farby tekvíc: Poznáte ich názvy? Toto ste o nich možno nevedeli



Jeseň už tradične patrí tekviciam, ktoré veľmi významne obohacujú náš jedálniček. Dajú sa spracovať ako zelenina, ale aj ako ovocie a ich semienka plnohodnotne zastúpia orechy. Hrnček varenej tekvice dodá telu 107 percent odporúčanej dennej dávky betakaroténu, ktorý pomáha udržiavať zdravú pleť a zlepšuje jej stav pri akné. Zároveň majú tekvice aj pozitívny vplyv na srdce, močové cesty a na prostatické ťažkosti.


Tekvice sa zberajú skoro na jeseň. Ich chúlostivé plody totiž zle znášajú nízke teploty a trvalo by ich poškodil aj prvý ľahký prízemný mráz. Pri uskladnení by sa plody nemali vzájomne dotýkať, v chlade a suchu potom vydržia celú zimu, zvlášť potom ak tekvici zostane aspoň 5cm stopka, ktorá ju chráni pred hnilobnými mikroorganizmami.

 

Pred konzumáciou by mala tekvica zostať nejaký čas v izbovej teplote. Časť škrobov sa potom zmení na cukry, dužina zosladne, šupka sa uzavrie a zatiahne.

 

Neutrálna chuť tekvice umožňuje spracovať dužinu v mnohých zaujímavých kulinárskych kombináciách, či už sladkých, alebo slaných. Naviac jej mäkká časť plodu je ľahko stráviteľná.

 

Z tekvíc sa dajú vykúzliť osviežujúce polievky a koláče - výborná je napríklad tvarohová náplň našľahaná s tekvicovým pyré. Dužina tiež ozvláštni chuť nákypov i zapekaného mäsa, možno ju naložiť do sladkokyslých nálevov ako uhorky alebo použiť ako súčasť čatní.

 

Dokonca je možné z nej pripraviť aj sladké sušené chipsy populárnymi šušičkami ovocia a zeleniny pre zdravšie zobanie pri televízii. O tradičnom spracovaní do kompótu, zaváranín a marmelád nehovoriac.

 

Tradičné i netradičné druhy

 

Hokkaidó - patrí medzi najobľúbenejšie odrody. Menšie oranžové plody sú zašpicatené na oboch koncoch. Intenzívna farba šupky je sprevádzaná oranžovou farbou dužiny s vysokým obsahom farbív, prevažne betakaroténu. Je jednoduchá na pestovanie, výborne skladovateľná s menšími plodmi, je chutná a aromatická.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#easyvegan #hokkaido #hokkaidokürbis #tomatensalsa #twointhekitchen #noneedformeat #herbstzeit

Príspevok, ktorý zdieľa Simone Bauch (@simonebauch),

 

Maslová tekvica - v surovom stave má orieškovú príchuť, po tepelnej úprave k tomu získa maslovú jemnosť. Kyjovité plody majú semenník len v spodnej, rozšírenej časti. Celá vrchná časť je dužina, ktorá poskytuje kvalitnú surovinu na pečenie, kompóty alebo dusené prílohy. Odroda patrí k málo pestovanej tekvici, tento druh všeobecne vyniká vysokým obsahom betakaroténu v plodoch.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🧡 #food #foodporn #pumpkin #pumpkincream #autumn #goodday #kremzdyni #zupa #zupakrem #jesień 🧡

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika Adamska (@domminikaa),

 

Sweet dumpling - táto tekvica má plody s hmotnosťou približne 200 gramov a priemerom okolo 8 cm. Plody sú krémovo biele so zeleným rebrovaním. Zelená farba zároveň tvorí škvrnky na povrchu celej tekvice. V kuchyniach si táto tekvica získala obľubu najmä svojou sladkou chuťou, vďaka ktorej sa hodí na pečenie dezertov, k príprave polievok a vynikajúca je aj do ratatouille. Svojimi rozmermi sa tiež skvele hodí k tvorbe jesenných dekorácií.

 

 

Kamo kamo - pochádza z Nového Zélandu. Váži približne 600 až 800 gramov. Má oranžovú farbu s výrazným tmavo zeleným rebrovaním. Dužina má ľahko orieškovú chuť a možno ju smažiť a piecť. Vynikajúca je s rozmarínom, cesnakom a chilli. Okrem varenia ju možno použiť aj ako dekoráciu, napríklad ako ozdobu do okenných debničiek.

 

Mramorová tekvica - zaujme predovšetkým svojou netradičnou farbou, pre ktorú ju v Amerike nazývajú "šedý duch". Po rozkrojení na vás čaká sýto oranžová dužina, ktorá sa pre svoju tuhšiu konzistenciu hodí hlavne na grilovanie a pečenie. Chybu ale rozhodne neurobíte, keď z nej pripravíte polievku. Plody sú ťažké 2-5 kg ​​a kvôli tuhej dužine sa príliš nehodí na vyrezávanie dekorácií.

 

 

Cotton candy - vyniká najmä svojou bielou farbou, ktorá priamo vyzýva k pomaľovaniu. S priemerom až 25 centimetrov máte priestor pre vašu kreativitu. Skúste z nej vyrezať strašidelnú lampu, ktorú následne spolu s deťmi pomaľujete. Originálny bude každý kus.

 

 

Nagydobosi - u nás nie je zatiaľ príliš známa, čo je veľká škoda. Plody vážia až 5-8 kg a majú šedomodrú šupku. Pri vhodnom skladovaní vydrží minimálne osem mesiacov. Dužina je žltá, mäkká a vláčna s lahodnou sladkou chuťou. Výborná je do polievok, pečených dezertov i dusená.

 



reklama


Zdroj: netky BL

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok