FOTO+VIDEO Ukradol celú šou pre seba! Iba osemročný slovenský basgitarista zažiaril po boku svetoznámeho Richarda Bonu

NETKY.SK • 29 November 2018, 16:18 • 2 min
FOTO+VIDEO Ukradol celú šou pre seba! Iba osemročný slovenský basgitarista zažiaril po boku svetoznámeho Richarda Bonu

BRATISLAVA - Jubilejný desiaty ročník festivalu One Day Jazz vyvrcholil včera koncertom kamerunského basového mága Richarda Bonu. V nabitej sále bratislavského Istropolisu, okrem súčasnej hviezdy worldmusic zažiaril aj talentovaný osemročný (!) slovenský basgitarista Aron Hodek.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jesenná edícia jazzového festifalu rozhodne nesklamala. Priniesla kvalitný výber medzinárodných aj domácich hudobníkov. O antre záverečného koncertu jubilejného 10. ročníka One Day jazz festivalu sa postaralo slovensko - české trio. Martin Valihora a Andrej Šeban si prizvali na spoluprácu svetoznámeho českého kontrabasistu Miroslava Vitouša a bratislavskému publiku ponúkli sugestívne kompozície 56-ročného Šebana.

 

Po "federálnom" fusion nasledovala porcia autentického power-jazzu priamo z New Yorku v podaní excelentých džezmenov. Kurt Rosenwinkel Trio feat. Dario Deidda a Gregory Hutchinson. Vrcholom večera bolo vystúpenie kamerunského prvotriedneho basáka, skladateľa a speváka v jednej osobe Richarda Bonu. Nielenže má precíznu techniku a dokonale ovláda svoj hlas, je to aj veľký šoumen, s publikom neustále komunikoval, vtipkoval a vo finále pestrej fiesty so svojím skvelým medzinárodným bandom rozstancoval celú sálu. 

 

img

 

"Začal som hrať ako 5-ročné dieťa, väčšina mojej rodiny boli totiž muzikanti. Otec aj starý otec. Hrám celý život, tak ako to cítim, niekedy improvizujem. Milujem hudbu stále viac a viac. Výnimočnosť je v opakovaní, keď chcete byť dobrý, urobte pre to niečo a robte to stále. Na Slovensku som bol už viackrát, máte tu skvelé publikum a pekné ženy, " prezradil Bona.

 

S hviezdou festivalu si zahral na jednom pódiu aj mladučký 8-ročný supertalent z Komárna Aron Hodek. Na basgitare hrá od troch rokov a už má za sebou účinkovanie s Radovanom Tariškom či Petrom Lipom.

 

"Hra na basgitare ma veľmi baví, mám aj menšiu, ale viem hrať aj na veľkej basgitare. Musím cvičiť každý deň, aj keď chodím do školy. A cez víkendy cvičím aj desať hodín," povedal talentovaný Hodek, ktorý nemal pred vystúpením s veľkou hviezdou žiadnu trému.

 

img

 

"Taký talent je výnimočný, som naňho pyšný. Považujem za povinnosť dať šancu mladému umelcovi, tak ako som ju kedysi dostal ja," hovorí o zodpovednosti voči mladým umelcom Martin Valihora.

 

One Day Jazz Festival spolu s partnermi venoval talentovanému Aronovi Hodekovi finančný príspevok na cestu do USA, aby tam mohol napredovať vo svojej hudobnej kariére. Práve podporu mladých talentov si dáva festival ako svoju úlohu a vo výnimočných prípadoch aj týmto spôsobom.

 

Festival mal pozitívnu odozvu nielen u návštevníkov a jazzových nadšencov, ale aj samotných interprétov. "Sú tu fajn ľudia, super atmosféra. Festival má výborný program, prišiel Richard Bona, Seamus Blake, super.  Zahrali sme hlavne jazzové štandardy,  a aj moje skladby," pochválil festival aj ľudí špičkový gitarista Kurt Rosenwinkel. Okrem toho mu vraj na Slovensku chutil hlavne guláš.

 

img

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies