Čo bude mať Karol III. oblečené počas korunovácie?

NETKY.SK • 5 Máj 2023, 11:30 • 2 min
Čo bude mať Karol III. oblečené počas korunovácie?

LONDÝN - Britský kráľ Karol III. bude mať počas svojej korunovácie oblečené ťažké zlaté róby inšpirované kňazským odevom.

slovakia

left justify in out

S ohľadom na udržateľnosť a praktickosť bude použijú odevy z korunovácií kráľovnej Alžbety II. z roku 1953, ale aj kráľov Juraja VI. z roku 1937 a Juraja V. ešte z roku 1911.

 

Štátne (parlamentné) rúcho

Pri príchode do Westminsterského opátstva bude mať kráľ na sebe karmínovočervené štátne (parlamentné) rúcho Juraja VI. Jeho manželka Kamila príde v štátnom rúchu kráľovnej Alžbety II. Podšívku a čipku Karolovho rúcha už pred korunováciou zakonzervovalo krajčírstvo Ede and Ravenscroft. Toto najstaršie fungujúce londýnske krajčírstvo šije oblečenie na každú korunováciu od korunovácie kráľa Viliama III. a kráľovnej Márie II. v roku 1689. Podľa AFP Buckinghamský palác nepotvrdil, či bude mať pri príchode Karol pod rúchom oblečenú vojenskú uniformu.

 

Colombium sindonis

Počas pomazania bude mať Karol na sebe jednoduchú bielu košeľu, na ktorú si po pomazaní oblečie tuniku colombium sindonis. Ide o bielu ľanovú tuniku, ktorá sa pri krku zapína jedným gombíkom. Túto tuniku mal počas korunovácie na sebe aj Juraj VI. Vrchná tunika Po pomazaní si Karol oblečie vrchnú tuniku zo zlatého hodvábu s dlhými rukávmi. Táto vrchná tunika váži asi dva kilogramy. Bola pôvodne vyrobená pre kráľa Juraja VI., no na svojej korunovácii ju použila aj Karolova matka Alžbeta II. Vrchná tunika sa od stredoveku veľmi nezmenila. Jej vzhľad je založený na kňazskom odeve.

 

img

 

Korunovačný opasok

Je vyrobený z vyšívanej zlatej tkaniny a Karol si ho nasadí na vrchnú tuniku. Na zlatej pracke opasku sú umiestnené národné symboly. Opasok bol vyrobený v roku 1937 a počas ceremónie naň pripnú kráľovský meč, ktorým má panovník brániť dobro a trestať zlo.

 

Kráľovská štóla

Vyšívaný pás zo zlatého hodvábu, ktorý Karolovi položia na plecia na vrchnú tuniku. Poukazuje opäť na súčasť kňazského odevu.

 

Ríšsky plášť

Tento plášť siahajúci až na zem sa oblieka na vrchnú tuniku. Bol vyrobený na korunováciu kráľa Juraja IV. v roku 1821 a ide o najstarší odev, ktorý bude mať Karol v sobotu na sebe. Je vyrobený zo zlatého plátna pretkaného farebnými niťami. Pri krku sa zapína zlatou sponou zdobenou orlom. Zlatý plášť je zdobený červenými ružami, modrými kvetmi bodliaka, zelenými trojlístkami, heraldickými symbolmi ľalie a orlami. Váži tri až štyri kilogramy. Karolovi bude s obliekaním tohto plášťa pomáhať jeho syn, následník trónu princ William.

 

img

 

Korunovačná rukavica

Kráľ bude mať na pravej ruke navlečenú bielu koženú rukavicu. Takto bude počas korunovácie držať žezlo s krížom. Rukavica bola vyrobená pri príležitosti korunovácie Juraja VI. Manžeta rukavice je ozdobená národnými symbolmi vrátane ruží, trojlístkov, bodliakov a žaluďov a je vyšívaná zlatými niťami.

 

Ríšske rúcho

Toto rúcho si kráľ oblečie po korunovácii pri odchode z Westminsterského opátstva. Rúcho použil už jeho starý otec a je vyrobené z purpurového hodvábu a vyšívané zlatými niťami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona