FOTO Velez-Zuzulová a Šebo podporia zdravotne znevýhodnených športovcov

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 17:10 • 2 min
FOTO Velez-Zuzulová a Šebo podporia zdravotne znevýhodnených športovcov

BRATISLAVA - Dvadsaťšesť členov bude mať výprava slovenských športovcov s mentálnym postihnutím, ktorá sa v dňoch 17. - 25. marca v rakúskych dejiskách Grazi a Schladmingu zúčastní na súťažiach 11. svetovej zimnej špeciálnej olympiády.

slovakia

left justify in out

Vedúcou výpravy, v ktorej bude 16 športovcov (sedem bežcov na lyžiach, sedem zjazdových lyžiarov a dvaja krasokorčuliari), bude prezidentka Slovenského hnutia špeciálnych olympiád Eva Lysičanová. Sedmičku zjazdových lyžiarov tesne pred odchodom prostredníctvom videonahrávky povzbudila aj úspešná slovenská reprezentantka v alpskom lyžovaní Veronika Velez Zuzulová, ktorá im  ako prejav podpory venovala zjazdárske prilby s autogramom.

 

Velez Zuzulová dúfa, že prilby s jej podpisom prinesú Slovákom v Rakúsku šťastie a radosť, že aj vďaka ním vybojujú medaily, po ktorých túžia. Členov výpravy povzbudil aj bývalý slovenský reprezentant vo futbale a súčasný triatlonista Filip Šebo, ktorý sa stal ambasádorom Special Olympics Slovakia.

"Priznám sa, že ešte nedávno som o týchto športovcoch nič nevedel. Netušil som, že aj oni pravidelne trénujú a pod vedením skúsených trénerov sa pripravujú na svoje veľké súťaže," povedal Filip Šebo pri stretnutí celej slovenskej výpravy v Bratislave.

 

"Sú to tiež športovci, ktorí túžia vyhrávať, ktorí sa tešia zo svojich úspechov, len sú menej na očiach verejnosti. Málokto o nich vie, hoci ich chuť a elán športovať sú obdivuhodné. Zaslúžia si našu pozornosť. Treba ich snahu byť v športe úspešní oveľa výraznejšie spropagovať," zdôraznil Filip Šebo.

Slávnostné otvorenie najväčšieho športového a sociálneho podujatia na svete v tomto roku bude v sobotu 18. marca v Schladmingu. Na rakúskych športoviskách sa počas Svetovej zimnej špeciálnej olympiády predstaví 2700 športovcov zo 107 krajín. Na slávnostnom otvorení sa zúčastní 1100 čestných hostí a o súťažiach bude informovať 800 akreditovaných novinárov. Prvýkrát v histórii bude priamo v dejisku prítomná aj verejnoprávna televízia. 

 

"Špeciálne olympiády sú veľkým sviatkom pre všetkých športovcov s mentálnym postihnutím. Ich účastníci svojimi úspechmi na športovom poli búrajú bariéry, ktoré pred nich stavia život. Aj oni sa na tieto súťaže veľmi poctivo pripravujú, trénujú, túžia po medailách a víťazstvách, chcú byť úspešní," zdôraznila Eva Lysičanová, ktorá v roku 1993 bola jednou zo zakladateľov Hnutia špeciálnych olympiád na Slovensku.

 

Program slovenských športovcov na 11. svetovej zimnej peciálnej olympiáde:

 

KRASOKORČUĽOVANIE:

Krátky program: 17. marca
Voľné jazdy: 21. marca

 

LYŽOVANIE:

Super G: 18. – 19. marca
Obrovský slalom: 20. – 23. marca

 

BEH NA LYŽIACH:

50 m: 17. marca, 20. marca
100 m: 19. marca, 22. marca
500 m: 18. marca, 23. marca
1 000 m: 20. marca, 21. marca
5 000 m: 17. marca, 20. marca
7 500 m: 21. marca




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies