FOTO Vedci objavili nový orgán v ľudskom tráviacom systéme

NETKY.SK • 4 Január 2017, 06:59 • 2 min
FOTO Vedci objavili nový orgán v ľudskom tráviacom systéme

DUBLIN – Vyzerá to tak, že vedci nemajú úplne zmapované ani ľudské telo.

slovakia

left justify in out

Výskumníci z univerzitnej nemocnice Limerick v Írsku objavili nový orgán v tráviacom trakte. V skutočnosti ide o známe okružie (mezentérium) – tenkú zriasenú blanu, ktorá sa nachádza v brušnej dutine a drží pokope všetky brušné vnútornosti.

 

V učebniciach sa doteraz písalo, že je okružie rozdelené na viac častí, čo však nie je pravda. Okružie inak nazývané aj mezentérium je samostatný orgán. „Anatomický popis, ktorý bol stanovený pred viac ako 100 rokmi, bol nesprávny. Je to jednoducho jeden orgán,“ povedal  J Calvin Coffey z univerzitnej nemocnice Limerick, ktorý okružie študuje už od roku 2012.

 

img

 

Výsledky Coffeyho štúdie publikovali v lekárskom časopise The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Jeho zistenia už zahrnuli aj do najznámejšej lekárskej učebnice Gray´s Anatomy. Coffeyho objav môže dopomôcť k liečbe zažívacích a brušných ochorení.

 

“Pochopili sme anatómiu a štruktúru, a teraz nasleduje funkcia. Ak ju pochopíme môžeme potom sledovať abnormality, čo nám pomôže odhaliť ďalšie ochorenia,” dodal Coffey.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies