FOTO Talianska Amatrice žaluje Charlie Hebdo, skrvavené obete zemetrasenia zobrazili ako cestoviny

NETKY.SK • 12 September 2016, 14:57 • 2 min
FOTO Talianska Amatrice žaluje Charlie Hebdo, skrvavené obete zemetrasenia zobrazili ako cestoviny

RÍM - Rada talianskeho mesta Amatrice, ktoré nedávno postihlo ničivé zemetrasenie, podala žalobu na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo za karikatúry zosmiešňujúce túto prírodnú katastrofu a jej obete.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako dnes informoval taliansky denník Corriere Della Sera, v zastúpení mesta žalobu podal advokát Mario Cicchetti. Namieta v nej proti karikatúre prirovnávajúcej zranené obete ničivého zemetrasenia k cestovinám pripraveným na spôsoby najtypickejšie pre túto časť Talianska: zakrvaveného muža na nich ilustrátor označil za cestoviny penne a paradajkovou omáčkou, doráňanú ženu za penne zapekané so syrom a telá obetí vyčnievajúce spod ruín zrútených domov za gratinované lazane.


V reakcii na polemiku, ktorú táto ilustrácia vyvolala, Charlie Hebdo zaradil do svojho nasledujúceho vydania karikatúru, ktorou škody napáchané zemetrasením v strednom Taliansku pripísal nie sebe, ale "mafii", a to za výstavbu budov neschopných odolávať zemetraseniam.


Advokát Cicchetti označil ilustrácie za "morbídnu, nezmyselnú a nepredstaviteľnú urážku obetí živlu". Uznal, že kritika, vrátane satiry, je nedotknuteľným právom, a to tak v Taliansku, ako aj vo Francúzsku. Upozornil však súčasne, že nie všetko môže byť námetom pre satiru. Dodal, že v tomto prípade obe karikatúry urážajú pamiatku obetí zemetrasenia i preživších, ako aj samotné mesto Amatrice.


Ateistický a ľavicový francúzsky týždenník Charlie Hebdo je často obviňovaný z toho, že jeho karikatúry sú príliš útočné či cynické. Vlani v januári však zažil nebývalú vlnu sympatií a podpory z celého sveta po tom, ako sa jeho redakcia v Paríži stala terčom útoku komanda islamistických radikálov, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí - väčšinou členov či spolupracovníkov redakcie.
Zemetrasenie z 24. augusta, ktoré potihlo stredné Taliansko, si vyžiadalo 300 obetí na životoch a obrovské materiálne škody.

 

img

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies