FOTO Skalné obydlia v Brhlovciach sú jedinečnou európskou kultúrnou pamiatkou

NETKY.SK • 2 Jún 2017, 09:40 • 2 min
FOTO Skalné obydlia v Brhlovciach sú jedinečnou európskou kultúrnou pamiatkou

BRHLOVCE - Ďalšou z vysunutých expozícií Tekovského múzea (TM) v Leviciach sú Skalné obydlia, ktoré sa nachádzajú v obci Brhlovce v okrese Levice a sú európskym unikátom. Ako informovala etnografka TM v Leviciach Zuzana Paulovičová, TM v Leviciach získalo v centre tejto pamiatkovej rezervácie do správy usadlosť číslo 142 v roku 1991.

slovakia

left justify in out

"V nasledujúcom roku sa po rozsiahlej rekonštrukcii verejnosti sprístupnila vysunutá expozícia Skalné obydlia. O dva roky neskôr v roku 1994 prevzalo múzeum za záchranu a využitie tejto jedinečnej kultúrnej pamiatky medzinárodné ocenenie Europa Nostra a stalo sa tak prvou organizáciou na území SR, ktorá toto ocenenie získala," uviedla Paulovičová.

 

Obec Brhlovce leží v Ipeľskej pahorkatine v doline potoka Búr, asi 15 kilometrov východne od Levíc. "Vďaka sopečnej činnosti v období treťohôr tvoria chotár obce pyroklastiká poryxenických andezitov s tufmi a tufitmi. Je to materiál, ktorý sa ľahko opracováva železnými nástrojmi, vďaka čomu sa v minulosti využíval v staviteľstve a kamenárstve. Okrem toho sa do skalných stien hĺbili miestnosti, ktoré čiastočne slúžili na bývanie, väčšinou sa v nich však nachádzali komory a iné hospodárske priestory. Vďaka zachovaniu týchto skalných obydlí bola miestna časť s názvom „Šurda“ v katastrálnom území Dolných Brhloviec v roku 1983 vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry," poznamenala etnografka.

 

Celá usadlosť pozostáva z troch objektov, ktoré pôvodne obývali tri samostatné rodiny a až v 70. – 80. rokoch 20. storočia celá usadlosť patrila jednej rodine.

 

"Usadlosť pozostáva zo staršieho kamenného domčeka z 19. storočia, v ktorom sa nachádza pitvor a izba, ktoré prezentujú bývanie na konci 19. storočia v tejto oblasti. Z ulice je pod izbou prístupná maštaľ. Novší kamenný dom postavili v roku 1932 a pozostáva z prednej a zadnej izby, medzi ktorými sa nachádza kuchyňa. Zariadenie, ktoré sa v ňom nachádza, je zo 40. a 50. rokov 20. storočia," dodala.

 

V skalnej stene, ktorá uzatvára dvor usadlosti, sú v dvoch úrovniach vyhĺbené miestnosti, ktorých vznik môžeme datovať od konca 19. až do začiatku 20. storočia.

 

"V prízemnej časti pod strechou novšieho domu sa nachádza vchod do komory. Ďalším priestorom vysekaným do skaly na prízemí je letná kuchyňa. Okrem typického kuchynského nábytku a inventáru z prvej polovice 20. storočia je tu umiestnený aj televízor. Posledným väčším priestorom v spodnej časti skalnej steny je otvorená kamenárska dielňa s pracovným náradím a pomôckami. Na poschodí sú dve miestnosti vysekané do skaly. V prvej väčšej miestnosti bol pôvodne pitvor, v bočnej stene pod schodiskom sa nachádzajú tri menšie vysekané priestory. Dnes predstavujú skladisko na drevo a kuríny pre hydinu," ukončila Paulovičová.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies