FOTO Rodiny členov stratenej posádky protestovali proti zrušenej záchrannej misii

NETKY.SK • 4 December 2017, 10:00 • 2 min
FOTO Rodiny členov stratenej posádky protestovali proti zrušenej záchrannej misii

BUENOS AIRES - V argentínskom prístave Mar del Plata v nedeľu protestovali rodiny členov posádky stratenej ponorky ARA San Juan, ktorí sa dožadovali obnovenia misie určenej na ich záchranu.

slovakia

left justify in out

Argentínske námorníctvo koncom novembra informovalo, že ukončilo snahy o záchranu členov posádky, no pátracia akcia po plavidle stále pokračuje.

Viacerí členovia rodín vyzvali prezidenta Argentíny Mauricia Macriho, aby za nimi do prístavu prišiel a pozhováral sa s nimi. Tvrdia, že ich neupozornili na ukončenie misie skôr ako verejnosť a dožadujú sa vysvetlenia, prečo ich neinformovali v súvislosti so správami o možnom výbuchu, ktorý sa údajne vyskytol pri poslednej známej polohe ponorky. Macri sľúbil, že nariadi úplné vyšetrovanie incidentu ponorky, aby rodinám mohol poskytnúť odpovede.

Ruské bezobslužné ponorné plavidlo momentálne preskúmava na dne mora objekty, ktoré v ostatných dňoch zaznamenal sonar a mohli by byť strateným plavidlom. Prvý objekt sa nachádzal v hĺbke 477 metrov, no podľa hovorcu námorníctva Enriqeho Balbiho to bol vrak rybárskej lode. Druhý objekt sa nachádza v hĺbke 950 metrov.

Ponorka so 44 ľuďmi na palube smerovala z námornej základne Ushuaia na úplnom juhu krajiny na základňu Mar del Plata. Na základňu ju povolali po tom, ako jej posádka nahlásila skrat v batériách. Kontakt s ňou stratili v stredu 15. novembra ráno, keď sa nachádzala asi 400 kilometrov od pobrežia. Pár dní po strate kontaktu záchranári zaznamenali zvuk - hydroakustickú anomáliu, ktorú mohla spôsobiť implózia ponorky. Do pátracej operácie je zapojených viacero krajín sveta.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies