Bratislava – Bezlepkovú diétu musia dodržiavať celiatici, teda ľudia, ktorých črevné steny nie sú schopné spracovať lepok v potravinách. Ten sa nachádza vo väčšine obilnín, ako napríklad jačmeň, pšenica, ovos, žito a všetky výrobky z týchto obilnín. Dôležité je preto lepok zo stravy úplne vylúčiť. Vhodné obilniny sú napríklad zemiaky, kukurica, pohánka, sója, strukoviny, ryža, možno tiež konzumovať všetky druhy mäsa okrem údenín, ovocie, zeleninu alebo orechy.
Gazdovská polievka.
Suroviny pre 4 osoby:
1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 3 mrky, 1 petržlen, 1 kaleráb,, ½ zeleru, 2 PL mletého mäsa, ½ ČL mletej sladkej papriky, bujón, vegeta, soľ,
Príprava receptu:
1. Na oleji orestujeme nadrobno pokrájanú cibuľku, jeden strúčik prelisovaného cesnaku.
2. Pridáme na hrubo nastrúhanú zeleninu – mrkvu ,petržlen, kaleráb, zeler a 2 PL mletého mäsa (morčacie, kuracie, bravčové), pol ČL mletej papriky.
3. Pár minút restujeme, podlejeme vriacou vodou a uvaríme do mäkka. Hádžeme halušky, povaríme na miernom ohni a dochutíme bujónom, vegetou, petržlenovou vňaťou alebo mletým čiernym korením.
Halušky:
1 PL múky na bezlepkové knedle, 1 PL ryžovej krupice, 2 PL bezlepkovej strúhanky, 2 PL bezlepkovej krupice, 1 vajíčko, 1 PL oleja, 1 ČL vegety, trošku mlieka, petržlenová vňať,
Vypracujeme vláčne cesto, chvíľu ho necháme postáť a potom cez haluškáreň pretláčame cesto rovno do vriacej polievky.
Šťavnaté kuracie plátky.
Suroviny pre 4 osoby:
600 g kuracích pŕs, soľ, mleté čierne korenie, 1 tatársku omáčku, 2 strúčiky cesnaku, bezlepkovú múku, olej na vyprážanie,
Príprava receptu:
1. Kuracie prsia nakrájame na plátky, osolíme a okoreníme.
2. Do tatárskej omáčky prelisujeme cesnak a zmiešame spolu s mäsom. Dáme odpočinúť do chladničky.
3. Kuracie plátky obaľujeme v múke a vyprážame z oboch strán do zlatista.
4. Podávame so zemiakovou kašou a mrkvovým šalátom.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies