FOTO Na výskumnú stanicu na južnom póle priletelo pre chorého lietadlo

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 08:08 • 2 min
FOTO Na výskumnú stanicu na južnom póle priletelo pre chorého lietadlo

ROTHERA - Na Amundsenovu-Scottovu výskumnú stanicu na južnom póle priletelo v noci nadnes, uprostred zimného obdobia v Antarktíde, kedy je tam stále tma, malé dvojmiestne lietadlo Twin Otter. Má z nej evakuovať chorého, ktorý naliehavo potrebuje lekársku starostlivosť. Takýto let sa doteraz uskutočnil iba dva razy v dejinách polárnej stanice, v rokoch 2001 a 2003, informoval denník Guardian.

slovakia

left justify in out

Polárna stanica je zvyčajne v zimnom období, od februára do polovice až konca októbra, odrezaná od vonkajšieho sveta, pretože je príliš zima a tma na pravidelné lety.

 

Kanadská letecká spoločnosť Kenn Borek vyslala z Calgary 14. júna dva stroje Twin Otter, ktoré sú ako jediné lietadlá schopné letu za polárnej zimy. Priemerná denná teplota na stanici sa v týchto dňoch pohybuje okolo mínus 60 stupňov Celzia.

 

Stroje pristáli na prístupnejšej britskej antarktickej stanici Rothera, ktorá sa nachádza na najjužnejšom okraji Južnej Ameriky, na Arktickom polostrove. Odtiaľ jedno z lietadiel vyletelo v utorok skoro ráno a po 10 hodinách letu a prekonaní 2400-kilometrovej vzdialenosti pristálo na polárnej stanici. Druhý stroj zostal na stanici v Rothere pre prípad, že by bol potrebný pri pátraní a záchrane.

 

Posádka lietadla si 10 hodín odpočinie a ešte dnes odletí nazad na britskú polárnu stanicu a potom do nemocnice mimo Antarktídu.

 

Záchranná misia môže byť nebezpečná, ak by sa zhoršilo počasie. Lietadlo Twin Otter je schopné letu do mínus 65 stupňov Celzia.

 

Podobná zimná záchranná akcia sa v minulosti uskutočnila iba dvakrát, v roku 2001 - keď jediný lekár na základni dostal zápal pankreasu, ktorý môže byť smrteľný a potom v roku 2003. V oboch prípadoch bola záchrana úspešná.

Na polárnej základni žije v súčasnosti 39 mužov a deväť žien, ktorí sa tam venujú vedeckej činnosti.

 

Antarktídu možno rozlohou prirovnať k USA a Mexiku dohromady.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies