FOTO Na pretekoch Okolo Slovenska sa predstaví najsilnejší pelotón v histórii, organizátori sľubujú atraktívne a bezpečné podujatie

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 16:27 • 2 min
FOTO Na pretekoch Okolo Slovenska sa predstaví najsilnejší pelotón v histórii, organizátori sľubujú atraktívne a bezpečné podujatie

Bratislava - Populárne cyklistické preteky Okolo Slovenska odštartujú už na budúci týždeň svoju 61. kapitolu. Tradičné podujatie, ktoré sa začne 7. júna 2017 úvodným prológom v Levoči, sa posunulo v hierarchii pretekov do vyššej kategórie Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) 2.1.

slovakia

left justify in out

S tým boli spojené vyššie nároky aj náklady na organizáciu, no na druhej strane na slovenské cesty zavítajú prestížnejšie tímy a jazdci, ktorí budú bojovať až o 738 bodov do rebríčka UCI a celkové prémie vo výške 30.455 eur.  Záštitu nad organizáciou prevzal prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel. 

 

Pretekári budú bojovať o päť cenných dresov. Žltý je určený pre celkového víťaza, s modrými bodkami pre víťaza bodovacej súťaže, s červenými bodkami pre najlepšieho vrchára, biely pre najlepšieho mladého jazdca a bielo-modro-červený pre najlepšieho Slováka.

 

"Kategória 2.1 je pre nás veľká pocta, ale aj výzva nielen z finančnej stránky, museli sme splniť veľa požiadaviek tímov. Napríklad sem posielajú viac ľudí, ako tomu bolo doteraz. Je to nápor, niečo nové, konvoj, ktorý sa bude presúvať z mesta do mesta, bude mať okolo 420 ľudí, v dojazdových mestách bude 50 až 70 policajtov a mnoho ďalších bude popri trati. V minulosti si účastníci najviac pochvaľovali bezpečnosť, verím, že to tak aj zostane. Vlani sme boli v prvej trojke podujatí kategórie 2.2 a tých sa konalo po celom svete asi 150, takže sme nemali problém postúpiť vyššie," vyhlásil prezident SZC a generálny riaditeľ pretekov Peter Privara. Ten dodal, že rozpočet podujatia sa v porovnaním s minulým rokom zvýšil cca o 100.000 eur.

 

Atraktívna trať cez kráľovské mestá

Téma tohtoročnej edície sú slobodné kráľovské mestá, vlani to boli kúpeľné. Počas piatich dní cyklisti z rôznych krajín Európy i zo zámoria absolvujú 762 kilometrov, popasujú sa so 14 vrchárskymi a 12 rýchlostnými prémiami a rozdelia si spolu 738 bodov do rebríčka UCI. Preteky odštartujú 7. júna slávnostným predstavením tímov a následným večerným prológom historickými ulicami mesta Levoča.

 

Rekordný počet účastníkov a množstvo kvalitných jazdcov

Diváci sa môžu tešiť na päť profesionálnych kontinentálnych tímov a množstvo zaujímavých pretekárov. Jednotku na drese bude mať domáci Patrik Tybor Z Dukly Banská Bystrica. Slovákov sa postaví na štart dokopy trinásť, rovnako ako Čechov a Talianov, dvanásťčlenné zastúpenie budú mať Rusi, po deväť cyklistov príde z Nemecka a Kolumbie. Otázne je, či zástupcovia FixIT.no dokážu za seba zohnať náhradu. Ak áno, na štarte bude rekordných 156 jazdcov z 26 tímov.

 

Na návštevníkov čaká bohatý sprievodny program 

Podobne ako minulý rok bude v cieľových mestách sprevádzať preteky aj bohatý program pre širokú verejnosť, ktorý predstaví aj iné odvetvia cyklistiky. Bronzová medailistka z MS Nicole Frýbortová predvedie ukážky akrobacie na bicykli, majster sveta v cyklotriale Ján Kočiš zase skoky a ďalšie adrenalínové kúsky. Súčasťou programu budú v každom meste aj koncerty a hudobné podujatia

 

Program 60 + 1. ročníka medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska (7. - 11. júna):
7. júna: Levoča - Levoča - prológ (3,7 km)
8. júna: Levoča - Banská Bystrica - 1. etapa (211,8 km) - 3 rýchlostné prémie - 7 horských prémií
9. júna: Banská Bystrica - Nitra - 2. etapa (172 km) - 3 rýchlostné prémie - 3 horské prémie
10. júna: Nitra - Trnava - 3. etapa (222,1 km) - 3 rýchlostné prémie - 4 horské prémie
11. júna: Trnava - Trnava - 4. etapa (152,5 km) - 3 rýchlostné prémie

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies